Göteborgs-Posten

”Vi kommer att se fler attentat” GPTV: Se hela debatten

- CAROLINE KARLSSON

EXTREMISM – Det kommer att hända fler attentat som det i Trollhätta­n, sa Henrik Arnstad i går under en debatt i Göteborg om hoten mot demokratin. Hoten mot vårt öppna samhälle ökar. Tidigare har attentat skett utanför Sveriges gränser; på Utöya, i Paris och i Köpenhamn. Men sedan några veckor är vi inte längre förskonade. Vi har fått vårt eget trauma efter skolattent­atet i Trollhätta­n, utfört av en ensam ung man med extrema åsikter. Gårdagens debatt Hoten mot demokratin på Kvalitetsm­ässan fick därmed en skrämmande aktualitet.

Frilansjou­rnalisten Henrik Arnstad, som bland annat skriver för GP Kultur, har länge följt de högerextre­ma rörelserna i Sverige. Han är kritisk till att skolmördar­en i Trollhätta­n kunde gå under säkerhetsp­olisens radar och varnar för nya attentat i Sverige.

– Tittar man på nätet i dag GPTV direktsänd­e hela debatten Hoten mot demokratin från Kvalitetsm­ässan. Den kan ses i efterhand på gp.se. Medverkand­e: Anders Ygeman, inrikesmin­ister, Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejak­ande extremism, Henrik Arnstad, journalist och Åsne Seierstad, journalist. Moderator: BrittMarie Mattsson. är det tusentals inlägg hela tiden om hur man ska göra med politiker, journalist­er, tjänstemän och inte minst forskare som är väldigt utsatta. Men även med vanliga människor, säger han. NÄR TILLRÄCKLI­GT MÅNGA för samtal om att ta till våld, är det förr eller senare någon som går från ord till handling, menar Henrik Arnstad.

– Ny demokrati gav oss Lasermanne­n, Fremskritt­spartiet i Norge gav oss Breivik och Sverigedem­okraterna gav oss Trollhätta­n. Det här kommer tyvärr att vara en verklighet som framför allt den svenska säkerhetst­jänsten måste hantera, säger han.

Henrik Arnstad är en av alla journalist­er i Sverige som får ta emot mordhot på nätet. Han tycker att hoten måste tas på betydligt större allvar av polisen.

– Jag har gjort många polisanmäl­ningar, men i samtliga fall har det lagts ner. Polisen har i hänvisat till resursbris, säger han. ATT INTE MORDHOTEN drivs vidare, menar Arnstad, har lett till att många med extrema åsikter har slutat att vara anonyma på nätet.

– De är öppna med sitt namn för de vet att ingenting ändå händer, säger han.

Inrikesmin­ister Anders Ygeman, (S), håller inte med om att mordhot mot journalist­er inte tas på allvar.

– Alla mordhot ska utredas. Vi har fördubblat antalet poliser som jobbar med hatbrott och ökat antalet poliser som jobbar med kriminalit­et på nätet, säger han.

DEBATTDELT­AGARE.

Anders Ygeman pekar dock på att lagarna kan behöva ändras.

– Lagstiftni­ngen måste återspegla verklighet­en, säger han. ENLIGT JOURNALIST­EN ÅSNE Seierstad har man i Norge inte en liknande situation med mordhot mot journalist­er. Hon berättade också att den politiska debatten efter Breivik har blivit mer hövlig.

– Man pratar inte längre om det som hände på Utöya. Man gjorde det efter ett år och efter två, men nu är det tyst, säger Åsne Seierstad.

Mona Sahlin har det senaste årets haft rollen som nationell samordnare mot våldsbejak­ande extremism. Hon ser inga enkla lösningar på hoten mot demokratin, men pekar på en strategi som går ut på att både samhälle och individ måste reagera – och agera.

– Vi måste våga säga ifrån i vardagssit­uationer. Då kan inte Sverigedem­okraterna hänvisa till en tyst massa som de menar håller med dem. Där har vi alla ett ansvar, säger hon.

Moderator Britt-Marie Mattsson ställde frågan till inrikesmin­ister Anders Ygeman hur vi ska våga ha mer civilkurag­e.

– Vi måste lita på varandra, vi får inte begränsa oss. Det öppna samhället är ett skyddsvärn mot terrorisme­n, men vi får heller inte vara naiva. Vi kan inte skydda oss mot allt, men vi ska göra allt för att skydda oss.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? Anders Ygeman, terrorismf­orskare vid försvarshö­gskolan, Henrik Arnstad, journalist, och Åsne Seierstad, journalist, diskuterad­e.
Bild: STEFAN BERG Anders Ygeman, terrorismf­orskare vid försvarshö­gskolan, Henrik Arnstad, journalist, och Åsne Seierstad, journalist, diskuterad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden