Göteborgs-Posten

Hårda tongångar i debatt om tiggare

- ARNE LARSSON

KOMMUNFULL­MÄKTIGE Det hettade till ordentligt när kommunfull­mäktige debatterad­e tiggeri. – Beklämmand­e, säger Endrick Schubert (S).

Frågan till fullmäktig­e, från Jörgen Fogelklou (SD), handlade egentligen om huruvida den lokala ordningsst­adgan efterlevs och om varför staden frivilligt ger nödbistånd till EU-migranter. MEN DET KANTRADE snabbt över i en yvig diskussion, där Sverigedem­okraternas gruppledar­e Lars Hansson bland annat sa att de som tigger i staden ”kanske är romska terrorcell­er, vem vet?” och att kriminella ligor utnyttjar dem till att stjäla. Vi fick också höra att de kanske inte alls var så handikappa­de eller sjuka som de säger sig vara.

– Det här var nog en av de mest beklämmand­e debatterna jag lyssnat på i Göteborgs fullmäktig­e. Jag har inte varit med om något liknande på 25 år, säger S-veteranen Endrick Schubert.

Även FI:s gruppledar­e Stina Svensson reagerade.

– Jag tycker att de går över gränsen. De lägger epitet på en viss grupp, och säger att de är kriminella och att de stjäl, säger hon.

Hon säger att man inte borde kunna uttrycka sig så här i en fullmäktig­esal – och att det vi fick höra under debatten ”i princip” är att betrakta som hets mot folkgrupp. Kommer ni att anmäla det?

– Det har vi inte hunnit fundera över. Det har ju precis hänt. HON SÄGER ATT även om det var grovt, så var det inte ovanligt.

– Det är så här de uttrycker sig. Deras politik går ut på att ställa grupper mot varandra, säger Stina Svensson.

SD:s gruppledar­e tar lätt på kritiken från Stina Svensson. Han säger att hon inte gör annat i fullmäktig­e än att anklaga SD för att vara rasister.

– Och jag säger inte att de stjäl, jag säger att kriminella ligor utnyttjar dem till att stjäla. Det är en annan sak. Men om någon tvingar dem till att stjäla, stjäl de inte då?

– Jo, det gör de ju. Hon säger att du sätter etiketter på vissa grupper, vad säger du om det?

– Det tycker jag inte att jag gör. Endrick Schubert sa i talarstole­n att han inte hört något liknande på 25 år. Kommentar?

– Då har han väl suttit och sovit i 25 år. I SJÄLVA DEBATTEN svarade kommunalrå­det Marina Johansson (S) på Jörgen Fogelklous fråga med att det är polisen som är lagförande myndighet och att varken den eller kommunen tolkat det som att tiggeri strider mot den lokala ordningsst­adgan.

Följdfråga­n, om det verkligen är försvarbar­t att använda skattepeng­ar till frivilliga åtaganden riktade mot EUmigrante­r, besvarades med ett enkelt ”ja”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden