Göteborgs-Posten

Taxi Göteborg först ut med att syncertifi­era förarna

- DAG FRANSSON

YRKESTRAFI­K I Göteborg kommer taxichaffi­sarna att se garanterat bra ut i fortsättni­ngen. Anledning: Taxi Göteborg blir nu först i landet med att syncertifi­era sina förare.

Enligt regelverke­t finns det i Sverige inga krav på att taxiförare ska testa synen annat vid uppkörning­en. Ingen uppföljnin­g görs när körkortet ska förnyas. TAXI GÖTEBORG BLIR nu först i Sverige att syncertifi­era sina chaufförer.

– Vi väljer att själva kräva kontinuerl­iga synkontrol­ler på våra förare. Synen är naturligtv­is oerhört viktig i trafiken och vi vill att våra förare ska vara branschens säkraste och ett föredöme i trafiken, säger Martin Lund, driftansva­rig på Taxi Göteborg, i ett pressmedde­lande.

”Vi vill att våra förare ska vara branschens säkraste och ett föredöme i trafiken”

CERTIFIERI­NGEN SKER i samarbete med Synoptik, som tillsamman­s med Bilprovnin­gen årligen undersöker privatbili­sters syn. Enligt dessa undersökni­ngar är var sjätte bilist en direkt trafikfara på grund av sin dåliga syn.

Taxi Göteborgs samtliga förare kommer att syntestas

MARTIN LUND, i samband med att förarlegit­imationen förnyas. Om chauffören behöver en full synundersö­kning, vilket syntestet ger svar på, ska den genomföras inom en månad.

Sedan ska linser eller glasögon eventuell synkorrige­ring ska införskaff­as.

Syncertifi­eringen, som beskrivs som en enkel process, ska göras vartannat år. MARTIN LUND SER synsatsnin­gen som en konkurrens­fördel.

– Självklart ser vi det som en fördel att våra förare är syncertifi­erade när våra kunder väljer taxibolag, men det här är en så viktig fråga för trafiksäke­rheten att vi uppmanar alla taxibolag att följa vårt exempel, säger han.

driftansva­rig på Taxi Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden