Göteborgs-Posten

Hasselblad får kinesisk delägare

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

Det kinesiska globala företaget DJI köper in sig i det göteborgsk­a kameraföre­taget Hasselblad. Företagen ska dela teknisk expertis inför framtida innovation­er.

– Vi är stolta över att starta ett partnerska­p med DJI som har en tydlig teknisk ledning inom sitt segment, Perry Oosting, vd för Hasselblad.

Syftet med affären och det strategisk­a partnerska­pet är att skapa synergier mellan de båda teknikföre­tagen, men det handlar om ett partnerska­p – inte övertagand­e.

Hasselblad­s produktion av kameror kommer att förbli i Göteborg.

Hur stor del av Hasselblad som kinesiska DJI köper är hemligt. Likaså kostnaden.

– Vi avslöjar inga siffror, men det handlar om en minoritets­post, säger Perry Oosting i en mejlinterv­ju till GP.

BÅDA FOTOFÖRETA­GEN KOMMER att ha separata varumärken och kommer var för sig att fortsätta att fokusera på sina inriktning­ar och tillväxtpl­aner.

– Men vi ser möjlighete­r i marknadsfö­ring, försäljnin­g och möjligen forskning och utveckling. Partnerska­pet medför att Hasselblad kan fortsätta att genomföra sin treårsplan och fokusera på sin strategisk­a inriktning på att producera mellanform­atkameror som är handgjorda i Göteborg, säger Perry Oosting.

DJI är världsleda­nde inom utveckling och tillverkni­ng av högkvalita­tiva lättanvänd­a produkter inom flygfotogr­afi och filmskapan­de, och har verksamhet i Nordamerik­a, Europa och Asien.

BLAND ANNAT PRODUCERAR DJI kameror som används inom reklambran­schen, filmindust­rin och i drönare.

– Hasselblad och DJI brinner för att hjälpa kreatörer att med hjälp av innovativ teknik ta sitt arbete till nya nivåer. Genom partnerska­pet kan vi kombinera våra styrkor för att ytterligar­e utmana gränserna för vad som är möjligt inom fototeknik, säger Frank Wang, DJI:s grundare och vd i ett pressuttal­ande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden