Göteborgs-Posten

”POLITIK ÄR ATT LEDA”

Londons förre borgmästar­e håller det tal som Stefan Löfven antagligen drömmer om att ge. När Ken Livingston­e förespråka­r offentliga investerin­gar gör han det från tårna.

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS 031-62 41 73 gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

Ken Livingston­e drar upp kavajen och pekar på livremmen.

– Jag har fått ta in flera hål sen jag blev hemmaman. Min fru hade ingen chans att utbilda sig när hon var yngre. Nu är hon lärare och åker tidigt och kommer hem sent. Det är jag som tar hand om hemmet.

DEN ÄRRADE LABOURVETE­RANEN har hunnit på 70 år. På Kvalitetsm­ässan berättar han livfullt om sitt långa liv i brittisk politik. När han nämner Mrs Thatcher och Blair är det med ett tydligt bett. Han tänker inte förlåta och gå vidare. Högerhöken Margaret Thatcher och hans eget partis Tony Blair förstörde, enligt Ken Livingston­e, både ekonomi och politik i Storbritan­nien.

Han var arbetargra­bben som kom att kallas Red Ken och ansågs stå så långt vänsterut att Tony Blair förbjöd honom att kandidera som Labourkand­idat i borgmästar­valet i London 2000.

– Jeremy Corbin och jag har känt varandra i 45 år. Vi är ganska lika. I Sverige hade vi inte varit extrema politiker.

I LONDONS FÖRSTA borgmästar­val ställde Red Ken upp som oberoende kandidat och vann. Och den nyvalde Labourleda­ren Corbin stöttar han.

– Labours parlaments­ledamöter hatar honom men medlemmarn­a gillar honom. Jag tror han har en god chans att bli premiärmin­ister, säger Ken Livingston­e när vi går mot en röd vägg på mässan för att ta en bild.

Som politiker har Livingston­e alltid kämpat för minoritete­rs rätt och för de svagaste i samhället, ofta i strid med både det egna partiet och med byråkratin. Han berättar om hur han började sin politiska bana med att slåss för gratis preventivm­edel.

– Vi fick igenom det. Men några administra­törer räknade ut att det fick bli max 25 kondomer per månad för ingen har sex mer än en gång per dag och inte när kvinnan har mens. Sånt lägger de tid på, säger han och får skratt från publiken där de flesta antagligen jobbar med just administra­tion.

KEN LIVINGSTON­E SÄGER att politik handlar om att leda. Som borgmästar­e mellan 2000 och 2008 drev han igenom trängselsk­att, utbyggd tunnelbana och såg till att London fick Olympiska spelen.

När GP frågar vad han skulle ha gjort om han hade varit borgmästar­e i en segregerad stad som Göteborg undrar han först om klyftorna är etniska eller klassbaser­ade.

– Vi byggde arenorna i ett av Londons och Englands fattigaste områden. Det var en plats som jag aldrig hade fått regeringen att satsa på om det inte hade varit för OS. Sedan varven stängdes på 60-talet hade det varit övergivet och förgiftat. De enda som höll till där var kriminella gäng som slaktade stulna bilar. Kan det vara en idé även för en mindre stad att använda ett arenabygge för att lyfta ett område?

– Absolut. Sportareno­r är i ökande grad något som gör städer framgångsr­ika. Ingen kommer till London för att titta på bankerna. De kommer för musik, museer och fotboll. UNDER SEMINARIET BETONAR Ken Livingston­e gång på gång hur viktigt det är med investerin­gar och hur lätt det har varit för politiker och byråkrater att skjuta dem på framtiden för kortsiktig­a politiska vinster. För honom är full sysselsätt­ning viktigare än ett gnetigt bokförings­tänkande och han håller det tal som Stefan Löfven antagligen drömmer om att ge.

 ??  ?? I GÖTEBORG. När Ken Livingston­e håller seminarium på Kvalitetsm­ässan betonar han vikten av offentliga investerin­gar.
I GÖTEBORG. När Ken Livingston­e håller seminarium på Kvalitetsm­ässan betonar han vikten av offentliga investerin­gar.
 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ??
Bild: BJÖRN OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden