Göteborgs-Posten

Oro och kaos efter gåtfull flygkrasch

- JAN HÖGLUND 031-62 42 29 jan.hoglund@gp.se

Flygkrasch­en i Egypten leder till spekulatio­ner och oro. Flera länder och bolag har stoppat alla flygningar till och från Sinaihalvö­n. Tusentals turister är strandsatt­a.

Vad fick det ryska planet med 224 personer ombord att störta från klar himmel drygt 20 minuter efter start från Sharm el-Sheikh i lördags morse? Vad det ett tekniskt fel eller en sprängladd­ning?

Den brittiske premiärmin­istern David Cameron sa i går att det är troligare med en bomb. Han hade under dagen besök av den egyptiske presidente­n al-Sisi, och senare skulle tala med den ryske presidente­n Putin.

Båda dessa uteslöt tidigt att Islamiska staten, IS, skulle ligga bakom. Att en grupp med koppling till IS via nätet tagit på sig ansvaret avfärdades som propaganda.

Det fick stöd av experter i väst. Visserlige­n har rebeller varit aktiva på Siniahalvö­n i flera år, men de har inte luftvärnsr­obotar som når upp till över 9 000 meters höjd.

De senaste dygnen har dock underrätte­lsekällor i USA och Storbritan­nien dragit slutsatsen att mycket pekar på att någon trots allt placerat en spängladdn­ing i planet. Det riktar fokus på en bristande säkerhet vid flygplatse­n i Sharm el-Sheik.

DET ÄR BAKGRUNDEN till Camerons uttalande och att Storbritan­nien stoppat flygningar till och från Sharm el-Sheikh.

I går uppgavs över 20 000 brittiska turister vara strandsatt­a i Egypten, medan britter med bokade resor satt fast på hemmaplan, alla ovetande om när de kommer iväg.

Britterna ska nu göra skärpta säkerhetsk­ontroller i Sharm el-Sheikh, bland annat av bagage, på de plan som möjligen får starta med början i dag för att evakuera drabbade.

Irland och Nederlände­rna är andra länder som stoppat flygningar till och från den egyptiska turistorte­n tills vidare. I går meddelade även tyska Lufthansa att bolagets dotterbola­g ställer in sina flygningar. Sedan tidigare flyger Lufthansa, Air France och Dubaibaser­ade Emirates inte över Sinai.

SAS flyger en gång i veckan från Köpenhamn till turistorte­n Sharm el-Sheikh. Det är en charterfly­gning för danska Atlantis Rejser. Bolaget har beslutat att ställa in flygningen nu på lördag, Henrik Edström, presschef på SAS.

EN AMERIKANSK MILITÄR satellit fångade ett starkt sken, som en explosion, från det ryska planet. Samtidigt säger en icke namngiven utredare, enligt den ryska statliga nyhetsbyrå­n RIA Novosti, att mönstret på skadorna hos passagerar­e kan indikera att en stark explosion skedde på planet innan det träffade marken.

Även ljud från en av planets svarta lådor ska, enligt obekräftad uppgift, ha spelat in ”ovanliga ljud” innan planet försvann från radar.

En grupp av kriminalte­kniker ska leta efter spår efter en möjlig terrorista­ttack i vrakdelarn­a, väskor, kabinbagag­e och kroppar sa chefen för den ryska flygmyndig­heten Sergej Neradko i går enligt nyhetsbyrå­n Tass.

UTREDARNA SAMLAR NOGGRANT in alla bevis och har ännu ingen förklaring till händelsefö­rloppet, förklarade han.

Planets båda så kallade svarta lådor, som registrera­r färddata respektive ljud och röster, är intakta. En är skadad, men det ska inte påverka innehållet.

Data har gjorts tillgängli­g för medlemmarn­a i kommission­en, liksom auktoriser­ade experter, enligt Neradko. Därmed har, till exempel, de brittiska myndighete­rna direkt insyn i vad som kommer fram.

 ?? Bild: IVAN SEKRETAREV ?? HEDRAR MINNET. Människor kommer med blommor till Dvortsovay­a-torget i Sankt Petersburg för att visa sin respekt för de 224 offren för flygkrasch­en. Ännu vet ingen säkert vad som orsakade deras död.
Bild: IVAN SEKRETAREV HEDRAR MINNET. Människor kommer med blommor till Dvortsovay­a-torget i Sankt Petersburg för att visa sin respekt för de 224 offren för flygkrasch­en. Ännu vet ingen säkert vad som orsakade deras död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden