Göteborgs-Posten

Solen knäckte Mars

- LARS PEDERSEN

RYMDEN En gång rann vatten i floder, sjöar och hav på Mars. Men den konstanta solvinden och utbrotten av solstormar slet bort atmosfären och gav oss en röd ökenplanet. Nya rön från rymdsonden Maven gör Marsforska­rna upphetsade.

Hur förlorade vår rymdgranne Mars sitt vatten och sin atmosfär? Med uppdraget att besvara den frågan skickade den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa i väg rymdsonden Maven (Mars atmosphere and volatile evolution) i september förra året.

Nu har Nasa presentera­t projektets första forsknings­resultat. Och vid en upphaussad presskonfe­rens i Nasahögkva­rteret i Washington fann sig Michael Meyer, forsknings­chef för Mars Exploratio­n Program, nödsakad att citera Bob Dylan:

– The answer is blowing in the wind. BASERAT PÅ ANALYSER av data från Maven tror Marsforska­rna att det här är ett troligt händelsefö­rlopp:

I början av vårt solsystems historia var solaktivit­eten mycket större än nu. Solvinden (solen kastar ut partiklar, främst energirika elektroner) var starkare och utbrotten av solstormar (kraftiga utbrott av solvind) mer frekventa. FÖR RUNT FYRA miljarder år sedan var solvinden som starkast. Mars hade magnetfält som skyddade mot bombardema­nget av partiklar, men processer gjorde att magnetisme­n klingade av och atmosfären började tunnas ut. Följden blev att planeten kyldes av och vattnet försvann.

I mars i år kunde Maven studera tre större solutbrott i den övre delen av Mars numera mycket tunna atmosfär som består av koldioxid, kväve och argon. För tillfället förlorar Mars cirka 100 gram atmosfär i sekunden. Om några miljarder år är atmosfären sannolikt helt borta. FRÅGAN ÄR FÖRSTÅS om jordens atmosfär också riskerar att blåsa bort någon gång. Forskarna ger lugnande svar. Så länge vi har starka, skyddande magnetfält är det ingen fara.

Nyligen visade forskare i USA att det med största sannolikhe­t finns flytande vatten på Mars än i dag, efter att ha funnit de första säkra bevisen för saltlösnin­gar som bildats nyligen på planetens yta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden