Göteborgs-Posten

Forskar om budskap och formspråk

-

Sara Salomon Kristoffer­sson är ny docent i konst- och bildvetens­kap vid Humanistis­ka fakulteten, Göteborgs universite­t. Hon är i dag verksam som professor vid Konstfack i Stockholm. Hon har bland annat intressera­t sig för vilken bild Ikea förmedlar av Sverige.

Sara Salomon Kristoffer­ssons avhandling Memphis och den italienska antidesign­rörelsen (2003) handlade om två rörelser som på 1980- och 1960-talet ifrågasatt­e etablerade smak- och kvalitetsb­egrepp inom design. Frågor som fortfarand­e är aktuella.

Efter disputatio­nen forskade hon under flera år om Ikea. Varuhusked­jan har kommit att definiera en nation och säljer inte bara heminredni­ng utan inte minst Sverige och Skandinavi­en, eller rättare sagt bilden av Sverige och svensk design. För ett år sedan gav hon ut en engelsk bok om ämnet och nu i september kom den svenska versionen: Ikea. En kulturhist­oria.

Hon har nyligen inlett ett forsknings­projekt om det svenska kooperativ­a förbundets sortiment med basprodukt­er och märkeslösa varor, som i folkmun kallades Blåvitt, på 1970-talet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden