Göteborgs-Posten

Göteborgar­e

- MATTIAS HAGBERG

VÅLDSAM MYT. arbete står det att hon och hennes kollegor ska locka människor till Göteborg ”genom att visa upp en sann och äkta bild av staden”. Jag frågar om det är möjligt. Hon svarar att man måste jobba med det som finns på riktigt. Inte hitta på saker. Utan lyfta verkliga göteborgar­e och deras liv och verksamhet.

– Förr fokuserade vi mycket på Liseberg och andra liknande attraktion­er. Nu är vi mycket bredare. Vi kan lyfta fram Röda sten, Kvarnbyn, skärgården, ett mikrobrygg­eri eller ett kafferoste­ri. Allt sånt som bygger Göteborgs själ.

– Men, undrar jag, känner du aldrig att det finns delar av stan som inte kommer med? Vita fläckar som inte blir represente­rade? – Jo, det är klart… – Vilka då? Hon svarar lite undvikande: – Vi visar inte upp alla delar av Göteborg. Vi har ett besökarper­spektiv. Det måste vara sånt som bidrar till att Göteborg känns attraktivt. JAG BER HENNE vara mer konkret. Jag ber henne ge exempel på delar av staden som inte kan komma med när Göteborg ska presentera­s som ”attraktivt”. Men hon vill inte riktigt svara på den frågan. Ber att få återkomma när hon tänkt färdigt.

Vi pratar en stund om olika bilder av staden och om Kulturkala­set som en integratio­nssatsning innan vi återkommer till frågan om representa­tion.

– Varumärken kommunicer­ar inte bara utåt utan även inåt, mot göteborgar­na, säger jag. Det ni lyfter i er reklam och kommunikat­ion är nästan uteslutand­e en vit medelklass­tillvaro, fylld av mikrobrygg­erier och kafferoste­rier, medan resten av staden inte kommer med.

– Ja, det är sant, säger Camilla Nyman. Det är den bilden som lockar besökare.

– Vad tror du att det urvalet sänder för signaler till alla dem som inte kommer med? Dem som inte är attraktiva i era ögon.

Men jag får aldrig något riktigt svar. Istället börjar hon prata om Kulturkala­set igen och målet att locka alla typer av göteborgar­e till innerstan under de dagar kalaset pågår. Mycket mer blir inte sagt.

Det är lätt att raljera och göra sig lustig över den bild som Camilla Nyman, på uppdrag av stadens politiker, vill förmedla till omvärlden. För Göteborg & Co är den äkta göteborgar­en glad, hjärtlig och chosefri; Albert och Herbert i hipsterkos­tymer, om man så vill. Kanske en student som driver genom innerstade­n, ovetande om den djupa segregatio­n som på bara ett par decennier rivit sönder Göteborg.

Det är lätt att bortse från den bild Hur är en göteborgar­e? Våra globala städer vill skapa tydliga stadsident­iteter för att locka nya (högutbilda­de) invånare, turister och investerar­e. Vilken bild av Göteborg och göteborgar­na försöker stadens dominerand­e aktörer att bygga upp? Mattias Hagberg fortsätter sökandet efter vad det är vara göteborgar­e. Mattias Hagberg är kulturskri­bent och författare och medverkar regelbunde­t på GP:s kultursido­r. Skrev senast del ett om göteborgar­e i den här serien. I ALLT DETTA finns en bredare historia, en historia om en ny värld och ett nytt sätt att styra människor. Vi lever i en tid där städer över hela jorden tävlar om att vara attraktiva, och i den tävlingen är invånarna råvaror. Camilla Nyman återkommer till det flera gånger under vårt samtal. Göteborgar­na är stadens främsta tillgång, säger hon. Det är göteborgar­nas glada humör, uppfinning­srikedom och ”ruffighet” hon säljer. Därför gäller det hela tiden för staden att jobba med invånarnas personligh­et. Invånarna ska vara nöjda och glada, annars går de inte att sälja.

För att förstå vad som håller på att hända tror jag att det är enklast att jämföra med konstrukti­onen av nationen under artonhundr­atalet. Då gällde det att bygga stolta och tappra svenskar av en brokig skara människor. Till sin hjälp tog statsmakte­n institutio­ner som skolan, militären och kyrkan. Nationen byggdes med myter om ett särskilt svenskt lynne och en särskild svensk kultur. Målet var ett starkt och homogent folk som skulle vara bättre än grannfolke­t.

I dag är det inte nationer som konkurrera­r utan städer. Men konstrukti­onen av en gemensam identitet är snarlik, även om det nu inte är kulturens språk utan reklamens som styr. I dokument från Göteborg & Co talar man uttrycklig­en om att ”skapa bilder” av stan, och under intervjun med Camilla Nyman pratar hon faktiskt om ”bygget av myten Göteborg”.

Och precis som den svenska nationalis­men skapades mot en fond av uteslutna – tattare, judar och samer – byggs stadens mytologi i kontrast mot dem som inte blir represente­rade, de uteslutna, de oattraktiv­a.

Eller för att uttrycka det annorlunda: Alla är göteborgar­e, men vissa är bara lite mer göteborgar­e än andra.

 ?? Bilder: ELISABETH ALVENBY, JONAS LINDSTEDT, MÅNS LANGHJELM OCH STEFAN BERG ?? Jag tror att det är dags att syna varumärket Göteborg och beskriva det för vad det är, en våldsam myt, skriver Mattias Hagberg och undrar vilka signaler varumärkes­bygget ger dem som inte får synas, till dem som indirekt utmålas som oattraktiv­a.
Bilder: ELISABETH ALVENBY, JONAS LINDSTEDT, MÅNS LANGHJELM OCH STEFAN BERG Jag tror att det är dags att syna varumärket Göteborg och beskriva det för vad det är, en våldsam myt, skriver Mattias Hagberg och undrar vilka signaler varumärkes­bygget ger dem som inte får synas, till dem som indirekt utmålas som oattraktiv­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden