Göteborgs-Posten

PERFEKT POPMUSIK FÖR TOPPLISTOR­NA

- PATRIK LINDGREN JOHAN LINDQVIST

POPSTJÄRNA. som på löpande band spottar ur sig snarlika låtar efter en bestämd, beprövad formel. Max Martin och Ellie Goulding utgör verkligen inget undantag i den här eviga, enfaldiga följetonge­n. HEMMA I ENGLAND får Ellie Goulding höra att hon säljer ut sin integritet genom att dra till Los Angeles och samarbeta med Max Martin. De har förstås ingen koll på att exempelvis även fritänkare­n Laleh bidragit till hennes nya platta. Sannolikt missar behöver fråga mer än en gång. Hon är en framgångsr­ik låtskrivar­e av egen kraft, hanterar en hel park av olika instrument och redan innan framgångar­na med Love me like you do var hon en extraordin­är popstjärna.

Ändå är det förstås alldeles utmärkt av Ellie Goulding att bredda sin kreativa bas med en grupp duktiga musikanter och låtskrivar­e. Inte för att det skulle vara en genväg till kommersiel­l framgång utan för att det tar henne vidare.

Ellie Goulding anstränger sig för att göra traditione­ll popmusik som också är i högsta grad samtida genom att anamma såväl elektronik­a som rena EDM-influenser. Det blir inte minst tydligt i senaste singeln Lost and found – och japp det är just den låten som har Laleh Pourkarim och Joakim Berg som mamma och pappa. Jag uppskattar att Ellie Goulding kan göra en så soldränkt, kalifornis­kt popsoulig låt utan att för den sakens skull hänfalla åt retroestet­ik. Till skillnad då från många av de brittiska kollegor som för några år sedan hakade på den hastigt utplanande Duffy-vågen. SNARARE ÄR DET alltså dansgolvet på Ibizia eller i Miami som ligger närmare till hands. Lyssna exempelvis på We can’t move to this eller Don’t need nobody som med små justeringa­r skulle funka alldeles utmärkt till ett sprakande Summerburs­tpyro. I kombinatio­n med en sockrig poplåt som Around U och ursnygga, syntiga och lite undangömda Devition är det uppenbart att Ellie Goulding har gjort en platta full av popmusik som är perfekt för topplistor­na.

Max Martins dominans på samma listor kommer så småningom att brytas. Popmusiken kommer hitta nya vägar. Det gör den alltid. Men hans inflytande kan ingen ifrågasätt­a.

 ?? Bild: POLYDOR ?? Ellie Goulding befäster sin plats som en av våra samtida, extraordin­ära popstjärno­r.
Bild: POLYDOR Ellie Goulding befäster sin plats som en av våra samtida, extraordin­ära popstjärno­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden