Göteborgs-Posten

Bradley Coopers karisma räcker en bra bit

- MATS JOHNSON

Regi: John Wells Med: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl, Emma Thompson, Uma Thurman och Alicia Vikander USA, 2015 (101 min)

ARROGANT OCH ODRÄGLIG. handlar i första hand om att ämnet gourmetres­tauranger är för smalt i en nation där man helst äter hamburgare, för det är verkligen inget fel på Coopers karisma. Att filmens handling är förutsägba­r värre är en annan femma. ADAM JONES ÄR arrogant, odräglig och väldigt duktig, men i London tycker man att han fastnat i old school Parismattä­nkande. I köksvärlde­n har han betydligt fler fiender än vänner, men han lyckas få ihop ett högklassig­t team med esset Helene (Sienna Miller) i souschefsp­etsen (jag trodde oroväckand­e länge att souschef stod för såschef, när det betyder andrachef, direkt under köksmästar­en). Naturligtv­is väntar det inlednings­vis idel motgångar, men Jones är en kille som inte ger sig i första taget. REGISSÖREN WELLS HAR anlitat Gordon Ramsey, som Coopers rollfigur delvis är baserad på, som chefskonsu­lt. Det hjälper till att ge en initierad bild av hur det kan gå till i ett lyxrestaur­angkök. Till exempel hur skräcken lyser ur allas ögon när en berömd matkritike­r (Uma Thurman gör ett kort inhopp) har slagit sig ner vid ett av borden. I filmen får vi också veta (här har Ramsey definitivt haft ett finger med i spelet) hur personalen har anledning att misstänka att två välklädda gentlemän som bokat bord i själva verket kommer från Guide Michelin. Inga andra lägger medvetet en gaffel på golvet. JO, I BRÄND finns ett svenskintr­esse i form av Alicia Vikander. Detta är en av fyra filmer som Vikander medverkar i 2015. Eller medverkar kanske är för mycket sagt. Vikander har max 60 sekunder framför kameran. Å andra sidan är det bara Cooper och Miller som fått roller som är något att bita i.

 ?? Bild: ALEX BAILEY ?? Bradley Cooper spelar den amerikansk­e kocken Adam Jones, som får Gordon Ramsey att framstå som sansad. I bakgrunden Omar Sy som spelar Michel.
Bild: ALEX BAILEY Bradley Cooper spelar den amerikansk­e kocken Adam Jones, som får Gordon Ramsey att framstå som sansad. I bakgrunden Omar Sy som spelar Michel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden