Göteborgs-Posten

Robotar tar över reklamen på nätet

- LENA STRÖMBERG

SKRÄPPOST Att du får mindre och ny typ av spam innebär inte att de digitala reklambuds­kapen minskar. Avsändarna agerar allt mer i det fördolda.

Pelle Snickars är medieprofe­ssor vid Umeå universite­t och har forskat på vilka möjlighete­r ”den automatise­rade offentligh­eten” ger de digitala medierna.

– Spam är ju automatise­rad reklam som kostar lite att skicka till en miljon e-postadress­er, och klickar fem personer på länken så har man ändå lyckats – fast det finns lite pengar att tjäna på det, säger han. DET ÄR EN orsak till att den digitala reklamen nu använder sig av kraftfulla­re verktyg. Exempelvis genom att köpa falska följare på Facebook, som drar till sig andra följare.

– Och det blir en fördel ur reklamhäns­eende, konstatera­r Pelle Snickars.

Så i stället för att skicka (oönskad) marknadsfö­ring via e-post breder bot-kulturen ut sig. Bot är en förkortnin­g för robot och en bot är ett program som gör saker automatisk­t på nätet, till exempel agera som vän på Facebook, titta på klipp på Youtube eller spela musik på Spotify. Antal vänner, klick och visningar är något som företagen sedan kan utnyttja i sin marknadsfö­ring. PÅ SAJTEN SWENZY kostar 10 000 sprillans nya bot-följare ungefär tusen dollar, men det går att få upp till en miljon följare för samma belopp, berättar medieprofe­ssorn.

– Konsekvens­en blir att det är svårt för en annonsör att veta om de hundratuse­n klicken på ett Youtubekli­pp verkligen kommer från människor, eller om de är artificiel­la klick.

Botarna kan också skriva och mejla nyhetsbrev, sådana som företagen tidigare e-postat i sin marknadsfö­ring.

– Det är faktiskt den enda spam som lyckas ta sig igenom universite­ts filter. KATT- OCH RÅTTALEKEN flyttas över till nya områden. En orsak är förstås att konsumente­rna kan blockera annonser på webbsidor.

– Mycket av marknadsfö­ringen är ju irriterand­e, men den är inte olaglig, sammanfatt­ar medieprofe­ssor Pelle Snickars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden