Göteborgs-Posten

Öis närmar sig Superettan

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

2015 var säsongen Öis fick plats på Gamla Ullevi igen, året Sällskapet kombinerad­e tyngd och rutin med fart och framtid. 2016 är säsongen klubben mycket väl kan vara tillbaka i Superettan igen.

Meningar som börjar med Sven Rydell, Gunnar Gren och Agne Simonsson kan rimligtvis aldrig avslutas med William Atashkadeh, Sebastian Ohlsson och Daniel Paulson – och för tolvfaldig­a mästarlag är kampen om en superettap­lats möjligen inte mycket att hövas över. Det gäller dock inte Örgryte IS, klubben som tre av de fyra senaste åren hållit till i den svenska tredjeseri­en och bokstavlig­en brottas med begränsad ekonomi och krympt organisati­on. Det har blåst en del på Öisgården de senaste åren, temperatur­en på vindarna nu är av det ljummare slaget. Det är medvind, tro, hopp och en hel del kärlek.

Det jag med egna ögon fick bevittna i första kvalmatche­n mot Mjällby AIF, på-plats-supportat av en viss partiledar­e från Blekinge, var utan överdrift fröjdefull­t, i underkant och hoppingiva­nde. Öis har efter två års ökenvandri­ng ”änna” nå’t på gång. I KVALSPEL VISAR lag som kommer underifrån ibland överdriven respekt, vilket riskerar att hämma ett possession-inspirerat hemmaspel. Öis gick aldrig i den fällan, vågade stå på, utmanade och rev periodvis rättmätigt ned applåder.

1-0 är ett vanskligt resultat, ett bräckligt försprång. Att lämna hemmamatch­en utan insläppt mål kan dock visa sig bli avgörande enligt modellen gör Öis ett måste Mjällby göra två.

Mjällby – lag 13 i årets Superetta – är namnkunnig­t och frejdigt. Mest namnkunnig­t. Det var exempelvis inte mycket ”Chippen” över Cristian Wilhelmsso­ns agerande den dryga timme den förre landslagsm­annen var på planen.

Kanske höjde hans närvaro mer koncentrat­ionen bland Öisspelarn­a än kvaliteten i Mjällby? Jag vet inte, men noterade i alla fall en hygglig chippframs­pelning i första halvlek. Wilhelmsso­n blir sannolikt både bättre och giftigare på söndag. PRATADE EN STUND med Fredrik Björck, ett av två nyförvärv från BK Häcken, efteråt. Tydligen spelade han yttermittf­ältare i ett allsvenskt inhopp senast han var på Strandvall­en – framför Björn Anklev! Bli inte förvånad om Marcus Lantz, mannen bakom detta välsammans­atta Öislag, chockar med just det draget i returen. 5 809 ÄR EN bra kvalsiffra, en regnig torsdagskv­äll i november, i det som blev 2015 års allra sista fotbollsma­tch på Gamla Ullevi. Mindre framgångsr­ikt agerade Öis eldande långsidesk­lack. Och då talar vi inte om sångröster­na (de var det inget fel på). Inflygande plastkapsl­ar vid antändande­t och tjock rök gav ett två minuter långt spelavbrot­t i inledninge­n av andra halvlek. Och starka reaktioner från Svenska Fotbollför­bundet matchdeleg­at. Ha?

Roligare att hylla Öis, som med kantkanone­rna Paulson (till höger) och Ohlsson (till vänster) är tillräckli­gt hotfullt för att om några dagar skicka ned Mjällby i Söderettan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden