Göteborgs-Posten

Balanserad Alshammar har Rio i siktet

- INGELA AHLBERG TT

BLICKAR FRAMÅT.

SIMNING Therese Alshammar har återfunnit balansen i tillvaron efter sin tunga ryggskada. I Rio nästa sommar vill simstjärna­n göra sitt sjätte raka olympiska spel. – Jag tror att det blir väldigt roligt. Det blir annorlunda, säger 38-åringen.

Simstjärna­n Therese Alshammar, 38, simmar ur kroppen efter ett försökspas­s under kortbane-SM i Helsingbor­g. Vid bassängkan­ten står sambon och tränaren Johan Wallberg med parets gemensamma son Fred, två år.

– Jag är jätteglad för att jag kan vara här och tävla på den här nivån. Vara hel och inte känna av min kropp så mycket, säger den 38-åriga simstjärna­n. KROPPEN TALADE ETT annat språk i somras. Då tvingades veteranen ta det tunga beslutet att ställa in VM i Kazan i augusti på grund av ett diskbråck. Nu har veteranen hittat balansen i tillvaron. Helst vill hon inte tala om det som har varit.

– Det är sådant vi lämnat till det som har varit. Jag vill helst blicka framåt i stället. Men det är självklart att det inte har varit optimalt.

Vart hon helst blickar är glasklart – 38-åringen vill simma i OS i Rio de Janeiro nästa sommar. Att det är någon slutpunkt för karriären vill Alshammar dock inte slå fast. – MAN FÖRSÖKER TA saker som det kommer för det kommer alltid annat än vad man planerat. Självklart är OS mitt stora nästa mål. Jag tror att det blir väldigt roligt. Det blir annorlunda. Sedan hoppas jag kunna landa på ett ställe där jag tycker att det är roligt att tävla på ett annat sätt än jag gjorde innan jag tog en paus. SATSNINGEN SKER PÅ 50 meter frisim och når hon Rio nästa sommar blir det simstjärna­ns sjätte raka olympiska spel där de individuel­la OS-silvren på 50 och 100 meter fritt från 2000 är höjdpunkte­rna. I Peking 2008 sprack både gulddrömme­n och baddräkten i semifinale­n på 50 meter fritt. Till London 2012 kom hon skadad.

Du pratar om att tävla på ett annat sätt. Hur menar du?

– Jag har haft väldigt mycket olika upplevelse­r under ett OS. Jag var rankad etta i världen 2011 och in till OS, och fick en skada. Andra OS har jag åkt in och haft väldigt höga förväntnin­gar på mig själv och inte gjort mig själv rättvisa på grund av det. Om jag hoppas lära mig någonting är det väl att hitta balansen där man känner både tillit till sig själv och har kunnat bygga upp sig själv hela vägen.

 ?? Bild: BJÖRN
LINDGREN ?? 38-åriga Therese Alshammar siktar på att nästa sommar göra sitt sjätte olympiska spel. Efter två individuel­la silver i Sydney 2000 väntar hon fortfarand­e på sitt första OS-guld.
Bild: BJÖRN LINDGREN 38-åriga Therese Alshammar siktar på att nästa sommar göra sitt sjätte olympiska spel. Efter två individuel­la silver i Sydney 2000 väntar hon fortfarand­e på sitt första OS-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden