Göteborgs-Posten

Hur farlig är Gustav Adolfbakel­sen?

- TYKO vg@gp.se

För längesedan sa socialstyr­elsen att man skulle äta sex till åtta korvbröd om dagen. Men de nämnde ingenting om att man inte fick ha en varmkorv emellan.

Nu plötsligt är det livsfarlig­t att äta korv. Och leverpaste­j. Och köttfärs. Och Emilrökt skinka. Och bacon.

Det var världshäls­oorganisat­ionen, WHO, som larmade förra veckan. Men hallå! Kom fram alla som blev rädda och med darrande skinkor stod framför kylskåpet och slängde allt som var cancerfram­kallande.

SOMLIGA TIDNINGAR rapportera­de denna nyhet som att charkvaror är lika farliga som rökning eftersom WHO har sammanfört dessa i den högsta klassen. Men den visar bara bevisstyrk­an, inte risknivån.

Det är inte lika farligt att äta en leverpaste­jsmörgås som att ta ett bloss. Båda orsakar cancer men rökning är tusentals gånger farligare.

Alltså, stå gärna där i oset och stek bacon. Men dra inga halsbloss.

Som det gamla belarusisk­a ordspråket lyder: ”Livsmedels­larm ska man mala ner i köttkvarne­n och göra korv av.”

HÖR OCH HÄPNA, för en tid sedan hittade jag faktiskt en positiv nyhet om sjukdomar. På denna tidnings webbsida kunde man nämligen läsa rubriken ”Gonorré på återtåg”. Och det var ju glädjande. Tills man läste texten. Där stod precis tvärtom, att gonorré ökade!

Möjligen går detta under kategorin språklarm.

Den dag som i dag är kan man ställa frågan: Hur farlig är Gustav Adolfbakel­sen? Jag har inte sett någon WHO-rapport om just detta livsmedel. Kanske är det okej att äta. Ett par stycken till och med.

GA-bakelsen äts ju bara en gång om året och då kanske det inte är så farligt. Även semlor äts bara en gång om året, även om det är en längre gång. Om de annalkande semlorna vill jag inte veta någonting. Jag vill fortsätta att leva i den fasta (häpp!) tron att de är nyttiga.

KRIGARKONU­NGEN SJÄLV blev ju tämligen fet med tiden. Det är obekant vilka sjukdomar han led av. Han haltade lite, möjligen hade han kopparmynt­fot.

Annars var han allmänt kolerisk. Och han stoppade i sig måltider som skulle få WHO att gå in i dimman. Alf Henrikson har i en av sina böcker redogjort för vad Gustav II Adolf åt den 12 februari 1623, menyn finns bevarad.

HÄR ETT LITET sammandrag: det var stekar på oxe, kalv, får, järpe, gås, hare, höns och orre. Kaprissopp­a, ärter och fläsk och mera hare, oxe, får och gås och älg och gädda med fläsk, ostron med smör, salt lax, orrtuppspa­stej samt sockertårt­a och ”stenkakor” (skivor till kaffet redan då?).

Till sist kan man undra hur farligt det är att lyssna på larmrappor­ter om sjukdomar? Stress har också visat sig ha koppling till cancer. Det måste betyda att larmrappor­ter om sjukdomar i sig är cancerfram­kallande.

NU GÅR JAG och köper Mamma Scans orrtuppspa­stej för lite tröstätnin­g. Det är väl ändå bättre än en cigg.

Tallywho!

 ?? Illustrati­on: ULF SVENINGSON ??
Illustrati­on: ULF SVENINGSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden