Göteborgs-Posten

Klarhetens sekund

- EMMA FUREHILL vg@gp.se

Förhoppnin­gsvis är vi för det mesta hjälpligt medvetna om var vi är, vad vi gör, och hur vi mår. I alla fall på en höft.

Men så blinkar det till, liksom under på sekund, och det står då kristallkl­art, exakt var vi är, vad vi gör, och hur vi mår.

Bara den allra senaste tiden har jag haft en handfull sådana små insiktsanf­all, sekunder av extra stor klarhet i tillvaron. Här är några exempel:

HUR MAN VET men hundra procents säkerhet att man närmar sig Skatås? Jo, någon bakom en på spårvagnen pratar i sin mobil, och säger: Krya på dig i ljumskarna.. Eller en observatio­n härommorgo­nen i mitt kök: Hur inser man att avnjutit en aning för mycket kaffe?

Man ertappar sig med att anteckna bilnumret på bilen som ställt sig på gräset utanför köksfönstr­et.

Eller som härom helgen: Hur upptäcker man att man är på väg hem från en stor baluns?

Man upptäcker att ens svåger knyter ens sneakers.

(För klarhets görande – det var alltså mat och fikabuffén som gått överstyr, inget annat, men det var alltså omöjligt att luta sig framåt.)

ELLER: HUR VET man med säkerhet att man är i Göteborg.

Man upptäcker att mannen som står på hållplatse­n och pratar telefon inte blott låter som Glenn Hysén utan verkligen är Glenn Hysén.

Sedan finns det ett tema med många svar: Hur vet man att man är trött? Man startar mikrovågsu­gnen med grötskålen utanför. Eller: Man lägger en c-vitamintab­lett i ett glas, går in i badrummet för att hämta en grej, och återkommer tio sekunder sekunder senare till köket och kan inte förstå vasjutton det är som brusar.

FYLL GÄRNA PÅ med egna exempel eller diskutera i smågrupper.

 ?? Illustrati­on: ULF SVENINGSON ??
Illustrati­on: ULF SVENINGSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden