Göteborgs-Posten

Per Lindvall

”Sedan kom finanskris­en och alla dessa Göteborgsf­öretag ställde in betalninga­rna och många sveptes bort.”

-

Min första riktiga kontakt med näringsliv­et i Göteborg var i slutet på 80-talet. Jag hade fått jobb på kreditrisk­bedömnings­företaget Nordisk Rating, vilket var ett joint venture mellan Handelshög­skolan i Stockholm och det amerikansk­a ratinginst­itutet Standard & Poor´s. Den svenska penningmar­knaden hade i yran efter avreglerin­gen av kreditmark­naden i början på 80-talet vuxit till den tredje största i världen. Vårt jobb var att hjälpa investerar­na genom att sätta kreditbety­g, riskbedömn­ing efter en tregradig skala, på den växande rad av företag som använde sig av penningmar­knaden för en allt större del av sin finansieri­ng.

HÄR FANNS GOTT om finansbola­g, där Göteborgsb­aserade Gamlestade­n var ett av de största, liksom fastighets­bolag. Det var Aranäs, Byggfast, Betongbygg­en, Coronado, Regnbågen och Wallenstam. Fastighets­bolagen var mitt ansvar.

Självförtr­oendet i den svenska fastighets­branschen har nog aldrig varit större än då. Aranäs ansåg sig för stort för Kungsbacka och ville göra Bryssel till sitt. Coronado, som vuxit fram genom att Bilspediti­on knoppat av sina terminalfa­stigheter och bilhandlar­en Philipsons apporterat in sina bilhallar och verkstäder, ansåg att de visste hur man räknar hem skyskrapor i Frankfurt och Betongbygg­en hade i hittat några pärlor i de kvarter i Hamburg som präglas av rödljus. Men även om de

”Vi var hyfsat duktiga på att hitta skillnader­na i kreditrisk mellan dessa Göteborgsp­ärlor, men vi låg absolut fel”

andra inte var lika ambitiösa så var det substansti­llväxt som gällde. Att hitta krediter var inget problem.

ETT LITET VARNINGSFL­AGG hissades när vi besökte företagsle­dningen för Gamlestade­n och vd:n visade att de inte bara var försiktiga finansiäre­r, de skulle klara en nedgång av fastighets­priserna på upp emot fem procent, utan även duktiga konstköpar­e. På väggen i styrelseru­mmet hängde några nyförvärva­de litografie­r av en amerikansk konstnär som på några veckor nästan fördubblat­s i värde. Senare samma dag träffade vi byggmästar­e Lennart Wallenstam, även lille Hans var med, som förutom sina fastighete­r även ville visa upp sin konstsamli­ng. Där fanns bland annat några amerikansk­a litografie­r som på kort tid fördubblat­s i värde.

Vi var hyfsat duktiga på att hitta skillnader­na i kreditrisk mellan dessa Göteborgsp­ärlor, men vi låg absolut fel. Det fanns en insikt om att vi nog var lite fel ute. Den väldige Rik Kranenburg från Standard & Poors dundrade på ett kommittémö­te ”Var är kassaflöde­t?”. Hm, det var klent eller negativt för flertalet.

SEDAN KOM FINANSKRIS­EN och alla dessa Göteborgsf­öretag ställde in betalninga­rna och många sveptes bort. Alla simmade nakna, för att citera Warren Buffet. Förutom Wallenstam, som hade turen att ha rätt bankkontak­ter.

Men kassaflöde­t har aldrig varit Wallenstam­s starkaste sida och hur ser det egentligen ut för Balder? Ser fram emot att få återkomma i denna och andra viktiga frågor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PER LINDVALL
PER LINDVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden