Göteborgs-Posten

”Vi måste spara och låna”

- EVALIS BJÖRK

Finansmini­ster Magdalena Andersson ville inte ställa kostnadern­a för flyktingmo­ttagande motnedskär­ningar i assistansv­ården, något hon kritiseras av funktions hinderföre­ningar f ö rattgöra.

ANSTRÄNGT LÄGE.

ÖKADE UTGIFTER Spara och låna. Så ska Sverige klara de ökade utgifterna. Men det finns inga besparinga­r planerade inom välfärden på grund av flyktingst­römmarna. Det säger finansmini­ster Magdalena Andersson.

Finansmini­ster Magdalena Andersson talade om ekonomin i Sverige och världen när hon avslutade Kvalitetsm­ässan i går.

Mycket ser ljust ut, men det finns utmaningar, sa hon. En sådan är den pågående flyktingkr­isen. Men flyktingmo­ttagandet betyder inte att det är kris i statens finanser, slog hon fast i en intervju en stund tidigare.

– Nej, det skulle jag inte säga. Däremot är det väldigt, väldigt bra att vi har halverat underskott­et under vårt år i regeringss­tällning. Det betyder att vi nu kan möta utmaningar­na med betydligt fastare mark under fötterna.

– Men det är inte hållbart med den här kostnadsut­vecklingen. Och självklart kommer det att påverka de offentliga finanserna. Men vi kommer klara det genom att spara, räkna av biståndet och låna. Vad ska det sparas in på?

– Inom migrations­området sker det genom en avräkning av biståndet, enklare boende för ensamkomma­nde, snabbare återvändan­de för asylsökand­e som fått avslag och en mer begränsad anhöriginv­andring. Vi ser också över vad som kan sparas i regeringsk­ansliet. Hur påverkas samhället av att det kommer så många flyktingar?

– De som märker det allra mest här och nu är de som arbetar i kommuner som tar emot många flyktingar. De gör en fantastisk insats; lärare, socialtjän­st, sjukvård och frivilligo­rganisatio­ner. Du har tidigare nämnt besparinga­r på kostnaden för personlig assistans och sjukförsäk­ringar i samband med flyktingmo­ttagandet. GP har i veckan publicerat en granskning av LSS och kunnat visa på stora brister. Nu finns en stor oro bland de berörda. Ställer ni svaga grupper mot varandra?

– Vi har tidigare sagt, alldeles oavsett flyktingkr­isen, att vi ska se över de stora kostnadsök­ningarna för LSS och sjukförsäk­ringarna för att de ska ha långsiktig legitimite­t i systemet. Vi har lanserat att vi måste få ner sjuktalen. Dels för kostnadern­a men också för att fler är sjuka, inte minst gäller det unga kvinnor och vi har avsatt pengar för den psykiska ohälsan.

– Vad gäller LSS handlar det inte om att spara eller försämra. Men kostnadsök­ningen där måste dämpas. Vi kommer att tillsätta en utredning där brukarna självklart ska vara med. LSS är en viktig frihetsref­orm.

Statsbudge­ten är på nära 1000 miljarder.

Statens totala kostnader för migration och integratio­n beräknas öka med cirka 30 miljarder, från 27 till 60 miljarder kronor, nästa år.

30 miljarder motsvarar 3/4 av försvarets kostnader varje år. Eller 3/4 av biståndsbu­dgeten per år.

19 procent har i år avräknats från biståndet till migration och integratio­n.

Den reform på 10 miljarder extra till kommunerna i år, som ingick i överenskom­melsen med alliansen, ska finansiera­s med lån. Välfärdsve­rksamheter är inte område som det är särkilt intressant att spara på. Segregatio­nen i samhället är stor. Vad gör regeringen för att den inte ska öka nu?

– Det är viktigt att vi får igenom i riksdagen att alla kommuner i Sverige ska vara med och ta sitt ansvar. Det är centralt med en bättre fördelning där alla är med och tar ansvar för de nyanlända.

– Det behövs en bättre fördelning både inom EU och inom Sverige. Finns det några planer på att höja skatter? Det finns till exempel förslag om höjda bolagskatt­er för banker och minskade ränteavdra­g för dem som äger sin bostad?

– Det inte det vi jobbat med i första hand. Vi har valt att spara och låna. Vi tror vi klarar det på det sättet. Vi har en utredning om ny bankskatt, men det kan gå igenom först 2018. Ser du en smärtgräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot?

– Det är oerhört ansträngt nu när vi måste sätta upp tält och vintern närmar sig.

– Det är uppenbart att kapacitete­n i det närmaste är nådd. Regeringen har nu begärt hjälp från EU med att fördela asylsökand­e i Sverige till andra länder.

 ??  ??
 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? Visst är det en utmaning, men flyktingmo­ttagandet betyder inte att det är kris i statens finanser, säger finansmini­ster Magdalena Andersson.
Bild: OLOF OHLSSON Visst är det en utmaning, men flyktingmo­ttagandet betyder inte att det är kris i statens finanser, säger finansmini­ster Magdalena Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden