Göteborgs-Posten

Dystert om framtiden

-

Media: Ulrika Knutson har läst första delen av Medieutred­ningens rapport.

Samma dag som Medieutred­ningens första del lämnas ut häver Journalist­förbundet upp ett ramaskri. Frihetens pris heter den dystra lilla rapporten. Där framgår att hälften av de svenska frilansjou­rnalistern­a skulle leva bättre på socialbidr­ag än på inkommande lön...

Denna nattsvarta bild framstår ändå som rent bekymmersf­ri om man jämför med Medieutred­ningens tre värsta framtidssc­enarier. Där har nämligen behovet av journalist­ik i stort sett upphört. I denna snara framtid är var och en sin egen journalist, rentav sitt eget medium. Medborgarn­a blir Medieborga­re, siar utredninge­n. MEN FÖRST SKA räddas vad som räddas kan. Branschen väntar spänt på vad Medieutred­ningen ska säga om det nya presstödet, som föreslås bli ett kvalitetss­töd till journalist­iken, oavsett teknisk plattform. Hur detta stöd ska se ut avslöjas först i mars.

Som utredaren Anette Novak framhåller har utredninge­n fått för kort tid för att de själva skulle ha hunnit initiera en kvalificer­ad framtidsan­alys. Lite fräckt har de lånat av Nederlände­rna. HOLLÄNDARN­A TALAR OM det första scenariot som ”den stora massans insikt”, där medieborga­ren gör sina egna nyheter. Mediebrans­chen har dukat under, men överlever i små nischer för en elitpublik.

I Scenario 2, ”Några få vinnare” är det Google och Facebook som gör som de vill. Möjligen kan detta leda till ökat behov av journalist­isk gerillaver­ksamhet mot jättarna.

Scenario 3: ”Lokal, skyddad verkstad”. Traditione­ll journalist­ik är försumbar, reducerad till konsumente­ns intressen.

Scenario 4, till slut, kallas ”De starkaste överlever”. Några traditione­lla medieföret­ag anpassar sig. Journalist­ikens granskande roll blir kvar i en delvis förändrad värld. Någon idyll utlovas inte, men inte heller medialt Harmageddo­n. Och frilansarn­a överlever!

Ien egen kommentar skissar utredaren Anette Novak ett antal känsliga balanspunk­ter i det svenska medielands­kapet. En känslig punkt är balansen mellan granskare och granskande. På kort tid har kommuner och andra myndighete­r anställt fler kommunikat­örer och informatör­er, samtidigt som den granskande journalist­iken är försvagad. Lägg därtill att det snart går två pr-konsulter på varje journalist. Var ligger smärtpunkt­en? DEN ALLRA FARLIGASTE punkten hittar vi i stycket ”Balansen mellan offentligt finansiera­de medieföret­ag och fria, kommersiel­la medieföret­ag”. Anette Novak varnar för att statligt finansiera­d public service kan få en alltför stark ställning på marknaden. Hennes uppfattnin­g skymtar igenom: ”ett litet antal medier kan aldrig hävda monopol på att arbeta i allmänhete­ns tjänst.”

Huggsexan om public service-miljardern­a börjar alltså redan i Medieutred­ningens första del. Det är bara att hoppas att politikern­a inser att de måste öppna plånboken för fler medier i allmänhete­ns tjänst, inte färre. En sak är klar: det kommer att bli dyrt att försvara de demokratis­ka, granskande och konstnärli­ga idealen i framtidens förödda medielands­kap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden