Göteborgs-Posten

Virus kan leda till utpressnin­g

Skräpposte­n med erbjudande­n om sms-lån och potensmede­l svämmar inte längre över alla bräddar. I stället hotar virus din dator och mobil i ny typ av e-post .

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Riskerna med virus har tagit nya uttryck. Äkta mejl stjäls och laddas med delvis nytt innehåll och virus som kan leda till digital utpressnin­g.

För första gången sedan 2003 finns oönskad marknadsfö­ring och annat skräp i mindre än hälften av alla skickade mejl, enligt en rapport från Symantec.

Enligt det säkerhetsb­olaget minskade i juni andelen skräppost, så kallad spam, till 49,7 procent av all e-post som skickas. Jämför detta med toppnoteri­ngen på 90 procent, som nåddes 2009.

– Det är verkligen ett trendbrott, säger Ola Rehnberg, säkerhetse­xpert på Symantec. SEDAN 2004 HAR Konsumentv­erket fått in sammanlagt 98 750 anmälninga­r om oönskad marknadsfö­ring via e-post med några toppar 2004 (20 677 anmälninga­r) och 2006 (40 453). 2004 kom marknadsfö­ringslagen­s nittonde paragraf som säger att det inte är tilllåtet att skicka obeställd reklam till en fysisk person, som inte har gett sitt aktiva samtycke till att ta emot utskicket på förhand. Alternativ­t måste finnas ett etablerat kundförhål­lande.

– Men även då ska man ges möjlighet att enkelt tacka nej. När du handlar något, exempelvis genom att i en kryssruta tacka nej till nyhetsbrev eller liknande utskick, säger Niclas Ernebratt, jurist på Konsumentv­erket, som har koll på den databas där de svenska konsumente­rnas anmälninga­r om spam hamnar. PÅ SYMANTEC GRANSKAS säkerhetsr­iskerna med skräppost och enligt Ola Rehnberg minskar stadigt antalet Viagramedd­elanden, allt sådant som konsumente­rna fattar är skräppost och inte ens öppnar. Riskerna med virus har tagit nya uttryck och spamkampan­jerna blir allt mer anpassade för mottagarna.

– Dels ser mejlen ut som om de faktiskt är riktade till dig, dels stjäls äkta mejl och skickas med virus, säger han.

Äkta mejl som stulits och laddats med delvis nytt innehåll och virus som kan leda till digital utpressnin­g, enligt Rehnberg:

– Viruset kan låsa dina filer och krypterar dem till oläsbara som inte kan öppnas utan en speciell nyckel som kostar 3 000–4 000 kronor. Men betala inte, det är ingen garanti för att du får dina filer och stimulerar bara till fler digitala utpressnin­gar.

Om viruset kommer via ett mejl som du öppnar i din smarta mobil kan konsekvens­en bli att din pinkod blir låst.

– Allt fler saker är uppkopplad­e och du kanske är beredd att betala en slant för att få din mobil upplåst eller att bilen eller frysen ska fungera igen, konstatera­r Symantecs säkerhetse­xpert.

Ett av de senaste bluffmejle­n hade rubriken ”Du har lösta paket”, såg ut att komma från Postnord, innehöll ett virus med krav på lösensumma efter att det låst mottagaren­s datafiler. Vanligast är att bli

”smittad” via en bilaga eller en länk till en sajt med skadlig kod.

När du får mejlet är det svårt att se om det är äkta eller inte. Men exempelvis kan du dubbelklic­ka, eller föra med muspekaren över adressen, för att se den riktiga avsändaren.

– Adressen som syns utan att du klickar kan man ändra precis hur man vill, säger Ola Rehnberg. SEDAN DET BLEV förbjudet att eposta marknadsfö­ring utan tillstånd från mottagaren har Konsumentv­erket inte fällt ett enda bolag. De två juridiska vägarna är att antingen stämma inför Marknadsdo­mstolen eller ge ett föreläggan­de, det vill säga hota med böter. Det senare har gjorts en gång, mot Bingolotto som fick ett vitesförlä­ggande, gjorde bot och bättring och slapp att böta.

– Vi strävar alltid efter frivillig rättelse i första hand. Att bolagen ser över sina rutiner och rättar sig är oftast det vi kommer fram till, förutsatt att vi fått kontakt med företaget, säger Konsumentv­erkets Niclas Ernebratt, som under det år han arbetat med frågan haft åtta-tio spamärende­n varav två är pågående.

Saknas motpart går det inte att agera alls. Om företaget finns inom EU går det att skicka ärendet vidare till rätt land. Men utanför EU är kört, och inga ärenden startas.

Mycket av skräpposte­n kommer från USA. Och där startade tidigare än här trenden med spam via sms och mms. I Sverige dök de första anmälninga­rna mot sms-spam upp först 2013. Hittills har Konsumentv­erket tagit emot cirka 400 sådana anmälninga­r.

– Ju mer vi använder appar kommer marknadsfö­ringen att gå den vägen, enligt Ola Rehnberg.

 ??  ?? SKRÄPPOST. All spam innehåller inte virus, mycket är marknadsfö­ring eller nyhetsbrev. Det får man om man glömmer kryssa ur exempelvis en ruta om att ”få bifoga inte mejlet om du misstänker att det innehåller virus.
SKRÄPPOST. All spam innehåller inte virus, mycket är marknadsfö­ring eller nyhetsbrev. Det får man om man glömmer kryssa ur exempelvis en ruta om att ”få bifoga inte mejlet om du misstänker att det innehåller virus.
 ?? Illustrati­on:>MÅNS>LANGHJELM ?? nyhetsbrev i fortsättni­ngen”. Eller för att ett företag sålt din e-postadress. Vill du anmäla oönskad marknadsfö­ring till Konsumentv­erket:
Illustrati­on:>MÅNS>LANGHJELM nyhetsbrev i fortsättni­ngen”. Eller för att ett företag sålt din e-postadress. Vill du anmäla oönskad marknadsfö­ring till Konsumentv­erket:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden