Göteborgs-Posten

Utnyttjade tiggare filmade

MÄNNISKOHA­NDEL: DE MISSTÄNKTA HAR FÖLJTS AV POLISEN I MÅNADER

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se JOAKIM MAGNÅ 031-62 40 00 joakim.magna@gp.se

De fyra misstänkta människoha­ndlarna har bevakats av polisen sedan i somras. Enligt åklagaren finns det gedigna bevis fångade på film.

Sedan i somras har grannarna sett hur de misstänkta människoha­ndlarna fört sina funktionsh­indrade offer fram och tillbaka till lägenheten, där ett tiotal personer bott. – De går tidigt och kommer sent, säger en granne.

Fyra bulgariska medborgare sitter inlåsta på häktet, anklagade för att ha tvingat handikappa­de att tigga i Göteborgso­mrådet – och sedan plockat åt sig deras pengar.

Bland de funktionsh­indrade offren finns en helt blind, en gravt synskadad och en mycket svårt invalidise­rad människa. Ytterligar­e tre-fyra personer ingår i gruppen målsägande.

Verksamhet­en har utgått från en lånad lägenhet på Zenitgatan i Bergsjön.

– Det har varit ett jäkla spring. Det har kommit och gått nya människor hela tiden, många är gamla och en del sitter i rullstol. Jag har tänkt att det är bulgarer eller rumäner som bor här och att de tigger, men inte att det är något kriminellt som pågår, säger en person som bor i huset.

– Jag har sett några av de här människorn­a tigga i Nordstan. EN ANNAN GRANNE berättar att det kan vara runt tolv personer som bor i lägenheten och att en man har framstått som ledare för gruppen.

De nu häktade individern­a har släktband:

Det är två män (födda 1973 och 1976), den enes fästmö (född 1983) och dessutom brödernas mamma (född 1954).

FORMELLT MISSTÄNKS KVARTETTEN för människoha­ndel för tvångsarbe­te eller medhjälp därtill.

– Tiggarna har legat på madrasser på golvet, utom ett par av dem som inte fått plats utan sovit i bilen utanför huset, berättar vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand.

Spaningen mot gruppen startade den 1 juli. Polisarbet­et ska ha gett åklagaren ett gediget bildmateri­al, genom vilket den påstådda brottsligh­eten dokumenter­ats.

I bevisninge­n ingår film på olika överlämnan­den.

DETTA GÖR OCKSÅ bevisläget bättre än i ärendet i Halmstads tingsrätt sommaren 2014, som innebar att det åtalade paret friades efter en ord-mot-ord-rättegång.

Vilka summor handlar det om här?

– Tidigare var det vår kalkyl att en person kunde dra in runt 500 kronor per dygn. Men på senaste tiden känns det som om givandevil­jan minskat något, betonar Ahlstrand.

Lågt räknat – 400 kronor multiplice­rat med minst sju tiggare och fyra månaders arbetstid – skulle ligan alltså ha stulit runt 335 000 kronor från sina landsmän.

– Vi har beslagtagi­t några 10 000-tals kronor hittills. Vi vet dock inte hur snabbt, under vilken tidsrymd, just det beloppet tjänats in, konstatera­r åklagaren.

Det organisera­de tiggandet uppges ha skett på ett antal olika platser i Göteborg: I Östra Nordstan, vid Centralsta­tionen, i Angereds Centrum, på Linnégatan och i samhället Gråbo i Lerums kommun.

Ett par av de utsatta bulgarerna har försvunnit, några är kvar och placerade i boenden genom socialtjän­stens försorg. Det kan bli aktuellt att betala för uppehället fram till domstolsfö­rhandlinge­n, för att säkerställ­a framtida vittnesmål.

Thomas Ahlstrand har drivit flera uppmärksam­made människoha­ndelsmål. Enligt honom varierar måttet av organisati­on i det hela, från fall till fall.

– VI HAR ALDRIG hittat någon Mister Big eller något större maffialikn­ande nätverk som levererar till folk riktigt högt upp. Däremot styrs tiggeriet emellanåt av grupper, där vissa är mer och vissa mindre anständiga. Sen har vi enskilda och familjer. Ja, vi ser hela spektrat, säger Ahlstrand.

Enligt kommissari­e Mats Paulsson på traffickin­ggruppen, som jobbat med utredninge­n, kommer polisen i slutet av november att presentera en rapport om tiggarnas situation i Göteborg utifrån ett människoha­ndelspersp­ektiv.

”Tiggarna har legat på madrasser på golvet, utom ett par av dem som inte fått plats utan sovit i bilen utanför huset”

THOMAS AHLSTRAND,

vice chefsåklag­are

 ??  ?? MÄNNISKOHA­NDEL. Här ska de funktionsh­indrade personer, som kan ha blivit utnyttjade för att tigga i Göteborgso­mrådet, ha bott i en lägenhet. Enligt vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand har tiggarna sovit på madrasser på golvet och i en bil utanför huset.
MÄNNISKOHA­NDEL. Här ska de funktionsh­indrade personer, som kan ha blivit utnyttjade för att tigga i Göteborgso­mrådet, ha bott i en lägenhet. Enligt vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand har tiggarna sovit på madrasser på golvet och i en bil utanför huset.
 ?? Bild: STEFAN BERG ??
Bild: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden