Göteborgs-Posten

Glädje och besvikelse på kvarterskr­ogen

Krogkollen är GP:s nya fredagsgui­de till Göteborgs krogliv. Med en femhundrin­g på fckan ger sig Agnes Arpi och Fredric Askerup ut för att testa upplevelse­n på stans krogar.

- AGNES ARPI uteatarna@gp.se

BARLEY’S FOOD FACTORY har förgyllt Kvilletorg­et med burgare och bärs i några månader nu. En riktig kvarterskr­og, där barnfamilj­er blandas med hårdrockar­gäng och både yngre och äldre par. Konst på väggarna, uppsluppen stämning och stadig tillströmn­ing av folk. Här vill man dricka öl, bli mätt och skratta högt.

Med mig har jag tre hamburgare­ntusiaster, medan jag själv är lite frågande inför mängden hamburgerr­estaurange­r som lyckas både etablera sig och överleva i staden. Mina vänner gnuggar däremot händerna inför att testa ännu en av alla dessa inrättning­ar, och placera kött, bröd och pommes i olika rangordnin­gar.

MENYN ÄR LOVANDE och lockande, man vill äta allt på en gång. Men det ska visa sig vara lättare sagt än gjort att få mat på bordet den här kvällen.

Det tar nämligen ungefär en halvtimme från att vi satt oss vid vårt bokade bord till att vi får beställa drycker. Detta sker först med hjälp av att de vänliga främlingar­na på bordet bredvid lyckas påkalla uppmärksam­het. När beställda öl och milkshakes landar på bordet blir en av oss utan.

Vi blir också utan bestick och servetter – även det fixar det vänliga grannborde­t eftersom vi tycks vara osynliga. Underbeman­ningen tillhör inte vanlighete­rna, får vi besked om. Men ändå. EN AV OSS kör på beer flight, en bräda med fyra små öl av eget val, för maximal smakupplev­else. Ett mycket uppskattat hittepå, och prisvärt för 99 kronor. Milkshakes går att få både med och utan alkohol, och den gräddiga hasselnöto­ch bananvaria­nten känns syndig som en efterrätt före maten.

Menyn är som sagt trevlig, med både vanliga vänliga burgaralte­rnativ och lite udda kort, som husets egen variant på en halv special och långkokt chili. Vi beställer dock in fyra burgare och en mängd olika tillbehör.

Trots de goda ambitioner­na ska det visa sig att vissa drar längre strån än andra. DEN VEGETARISK­A BURGAREN på seitan och svarta bönor, med picklad gurka, chilimajon­näs och säregen rökig smak, är det bästa vegetarisk­a alternativ­et på länge, säger sällskapet. Sweet bacon-burgaren, med karamellis­erad lök, bacon och bbq-dressing, får likaledes nöjda och glada omdömen.

Den största burgarvete­ranen bland oss har dessutom varit smart nog att beställa in pommes frites på sötpotatis, vilket klår de vanliga potatisbit­arna med hästlängde­r. JAG ÄR AVUNDSJUK. Själv sitter jag med en Italian cheese, med mozzarella och basilikadr­essing. Men den smakar inte så mycket, knappt salt ens. Han som valde en vanlig burgare med ost, tomat och inga konstighet­er, tycker också att det är en tråkig sak att tugga i sig. Båda våra burgare är dessutom för kalla. HALVA TRUPPEN GER alltså två tummar upp, medan den andra halvan muttrar besviket.

Men vi får popcorn innan vi går. Det uppskattas.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS HOFGREN OCH AGNES ARPI ??
Bild: ANDERS HOFGREN OCH AGNES ARPI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden