Göteborgs-Posten

Fler smittade av shigellaba­kterien

- DAG FRANSSON

SMITTA 14 personer har hittills insjuknat i en magtarminf­ektion orsakad av shigella på tre restaurang­er i Göteborg. Fler fall väntas. Per Follin, smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen utesluter inte att fler personer kan vara drabbade.

– Det blir säkert ännu fler fall när vi får in fler provsvar. Vi fortsätter arbetet med att spåra smittade över helgen och i nästa vecka.

Det första fallet av blev känt i tisdags. Tarminfekt­ionen shigella, som kan ge kräkningar och blodiga diarréer, har drabbat gäster som besökt tre olika restaurang­er i Göteborg. Några har tvingats söka sjukhusvår­d. MILJÖFÖRVA­LTNINGEN har lokalisera­t smittkälla­n till tre asiatiska restaurang­er. Per Follin skulle inte bli förvånad om det visar sig att fler matställen figurerar i ärendet.

– Men det är miljöförva­ltningen som sköter det arbetet.

Enligt Bernadett Weber, enhetschef på förvaltnin­gen, finns det i nuläget inga misstankar mot fler serveringa­r.

– När det händer sådana saker är det alltid många som hör av sig när det blivit magsjuka efter restaurang­besök. Men i nuläget är det bara de tre aktuella restaurang­erna som figurerar i vår utredning.

Miljöförva­ltningen jobbar brett för att spåra smittkälla­n. Grönsaker eller kryddor är de hetaste smittoorsa­kerna i dagsläget.

– Vi ser bakåt och ser vilka råvaror som levererats till de tre restaurang­erna, vilka leverantör­er det handlar om och om det finns något kvar av partierna i fråga. Personalen på restaurang­erna har också fått lämna prover, alla är inte analyserad­e ännu, säger Bernadett Weber. TROTS ATT 14 personer är bekräftat smittade så betecknar inte Weber magtarminf­ektionen som ett massutbrot­t.

– Om fler blir smittade kommer verket att bli mer aktivt.

Shigella sprids med förorenat vatten eller genom mat som inte är tillräckli­gt lagad. Tarminfekt­ionen orsakas av bakterier och är mycket smittsam.

Inkubation­stiden är i regel 2-3 dagar, men det kan dröja upp till en vecka innan man blir sjuk. Om man inte behandlas med antibiotik­a kan man ha kvar smittan i upp till en månad.

De flesta som drabbas av shigella i Sverige har smittats utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden