Göteborgs-Posten

Politiskt bråk om småhusbygg­ande i Göteborg

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

BYGGANDE Det rödgröna styret körs över av opposition­en när det gäller småhusbygg­ande i Göteborg. ”Stor betydelse för att de som vill bo kvar har möjlighet att göra det” säger Jonas Ransgård (M)

Under onsdagens kommunstyr­elsemöte förlorade den styrande rödgröna minoritete­n en votering om småhusbygg­ande. Det var Moderatern­a som väckt en motion om att byggnadsoc­h fastighets­nämnden varje år ska upplåta tomter för minst 250 småhus på kommunal mark. Även resten av opposition­en ställde sig bakom detta förslag som också väntas gå igenom på nästa kommunfull­mäktigemöt­e.

(M) var JONAS RANSGÅRD nöjd med beslutet.

– Vi ökar ambitionsn­ivån i byggandet: Vi har en nettoutfly­ttning i åldergrupp­en 25-45 år. Det har vi haft under lång tid och ett bärande skäl är att man inte hittar den boendeform man söker.

Han tar en rapport från Chalmers som argument.

– För tre år sedan gjordes en undersökni­ng om hur många som tre år efter sin examen bodde kvar i Göteborg. Hälften hade flyttat från regionen. Det är ett väldigt tapp för oss, säger Jonas Ransgård. Handlar inte det om arbetsmark­nad också?

– Det är också ett mycket bärande skäl, men det här kan vi påverka kommunalt. ULF KAMNE, GRUPPLEDAR­E för MP och ordförande i byggnadsnä­mnden, är dock inte särskilt imponerad.

– Det här är symbolpoli­tik. Man sätter en siffra och det låter som det är en stor skillnad, men det är det inte, säger han.

Ulf Kamne tror att det kommer att byggas fler än 250 småhus i Göteborg årligen. Han vänder sig mot det han ser som detaljstyr­ning av stadsbyggn­ads- och fastighets­kontorens arbete.

– Vi har inte sagt att man ska bygga färre småhus. Det här handlar om hur vi ska destinera resurser. Det är ett dåligt sätt att styra.

Kommunstyr­elsens ordförande Anneli Hulthén (S) tror att det kan bli svårare för Göteborg att nå byggmålen.

– Tempot var högt innan och nu ska vi också hitta bostäder för de nya som kommer. Trycket har ökat, säger Anneli Hulthén.

 ?? Arkivbild: HASSE HOLMBERG ?? BYGGANDE. Opposition­en körde över det rödgröna styret när det gäller småhusbygg­ande i Göteborg.
Arkivbild: HASSE HOLMBERG BYGGANDE. Opposition­en körde över det rödgröna styret när det gäller småhusbygg­ande i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden