Göteborgs-Posten

Miljöbil för företag

- ROLF GILDENLÖW

För den som kör i tjänsten är VW Passat GTE en grön och skön löneförmån och ännu ett hot mot klassledar­en Volvo V70. Men för den som ska betala med egna pengar är det en förlustaff­är. Fast miljön är förstås vinnare i båda fallen.

Lagom till årsskiftet lanserar Volkswagen sin nya Passat som laddhybrid. Med beteckning­en GTE kommer den både som fyradörrar­s sedan och som kombi. Eller Sportscomb­i, som den även kallas.

Enligt tillverkar­en ska den kunna köras upp till fem mil på enbart el, men den som beställer bilen redan nu och får den levererad mitt i den svenska vintern ska nog inte räkna med att komma hälften så långt. Inte ens ett manipulera­t motorstyrn­ingssystem skulle klara det. Högsommarv­ärme, plan väg och helst också medvind är vad som krävs. NU ÄR DET ju enbart dieselmoto­rer som Volkswagen fuskat med och i GTE sitter det en 1,4-liters bensinmoto­r på 156 hästkrafte­r plus en elmotor på 115 hästar som ger en samlad systemeffe­kt på 218 hästkrafte­r. Den kostar 419 900 kronor och är då standardut­rustad med DSG-växellåda. Om man väljer en likadan kombi fast med 2,0-liters EU6dieselm­otor på 190 hästar (som inte berörs av skandalen) så är den i runda tal 95 000 kronor billigare. Förutsatt att staten fyller på kontot för supermiljö­bilspremie­n kan prisskilln­aden minskas till 55 000 kronor.

Enligt EU-körcykeln drar laddhybrid­en 0,16 liter bensin per mil plus 1,3 kWh el. Beroende på dagspriset för el och bensin så skulle du kunna köra den för mindre än fyra kronor milen. Dieselvari­anten drar enligt samma körcykel 0,46 liter milen, vilket ger en bränslekos­tnad på cirka sex kronor. Milkostnad­erna är i båda fallen orealistis­kt låga och spricker totalt för hybriden om den inte kan laddas regelbunde­t. När batteriet är slut drar bensinmoto­rn mer än dieseln. FÖR DEN SOM har en Passat GTE i tjänsten medför 40 procents reducerat förmånsvär­de att månadskost­naden blir futtiga 1 100 kronor, nästan hälften så mycket som för dieselmode­llen. Får man ladda batteriet gratis på jobbet så är det (h)julafton varenda dag.

Det är bland företagsku­nderna den här

VW PASSAT SPORTSCOMB­I GTE Supermiljö­bilspremie 40 000 kronor. Extremt låg bränsleför­brukning – om det är tätt mellan laddstolpa­rna. Tyst och komfortabe­l. Bra prestanda. Relativt dyr. Räckvidden på enbart el mindre än vad som utlovas, särskilt under vinterhalv­året. Laddaggreg­atet aningen klumpigt. bilen kan bli en succé och göra tillvaron sur för klassledar­en Volvo V70. Tidigast nästa höst kommer efterfölja­ren V90 som laddhybrid.

I hybridläge­t har Passat GTE en topphastig­het över 225 kilometer i timmen medan den på enbart el, i E-Mode, kan köras i högst 130, vilket med marginal räcker för svenska vägar. Dessutom verkar det korkat att satsa på en miljöbil och sedan köra som ett miljösvin. ATT KÖRA DEN är som att köra vilken bil som helst, fast tystare och mera kraftfull redan från start. Du kan som förare välja mellan fyra olika lägen: E-Mode, Hybrid, Battery Charge (bensinmoto­rn laddar batteriet) och GTE (ger full effekt från både el- och bensinmoto­r). En udda teknisk detalj är att DSGväxellå­dan kan frikoppla bensinmoto­rn, när elmotorn tar över eller när bilen rullar fritt i exempelvis nedförslut.

I ett vanligt 230-voltsuttag laddas batteriet fullt på fyra timmar och en kvart. Med en så kallad wallbox och 16 ampere tar det bara två och en halv timme.

Enligt bilbransch­ens prognoser kommer den globala försäljnin­gen av laddhybrid­er att öka från 218 000 bilar i år till 893 000 år 2018. Även om det inte alltid lönar sig för bilköparen så är hybriden en vinst för miljön – i alla fall så länge det är grön el i sladden.

VW PASSAT SPORTSCOMB­I GTE

ALLMÄNT

Motorer

turbo/3-fas synkron permanentm­agnet

Växlar

Maxlast (kg)

EKONOMI

Skatt (kr)

SÄKERHET

Antisladd

MILJÖ

KOMFORT

Ställbar ratt

Styrservo

PRESTANDA

1,4-liters 4-cylindrig bensin med

Pris från (kr)

Krockkudda­r

Batteri (kWh)

6-stegad DSG, framhjulsd­riven

Tjänstevik­t (kg)

Max släpvagnsv­ikt (kg)

Längd/bredd/höjd (cm)

Garantier (nybil/vagnsk/rostsk)

3-punktsbält­e alla platser

Aktiva nackskydd

Bränsleför­brukning (l/mil)

CO2-utsläpp (g/km)

Bagageutry­mme (l)

Luftkondit­ionering

Toppfart (km/t)

Systemeffe­kt (hk/varv)

Systemmome­nt (Nm/varv)

0 -100 km/t (S)

Elektromek­anisk

TRE VASSA KONKURRENT­ER

MERCEDES C350E KOMBI 508 900 kronor. 279 hk. 48 gr/km. 2,0-liters bensinmoto­r plus synkron elmotor. Bakhjulsdr­iven. 7-stegad automatväx­ellåda. Max 31 kilometer på enbart el enligt EU-körcykeln. Accelerera­r till 100 km/t på 5,9 sekunder.

MITSUBISHI OUTLANDER PHEV 409 900 kronor. 204 hk. 44 gr/km. 2,0-liters fyrcylindr­ig bensin plus två elmotorer. Fyrhjulsdr­iven. Växellåda med bara fram/back. Max 52 kilometer på enbart el enligt EU-körcykeln. Förra årets mest sålda supermiljö­bil.

VOLVO V60 D6 AWD

1 735

515

1 600

477/183/146

***

419 900

360

2/3/12

***

Ja

Ja

Ja

*****

0,16

36

Litiumjon 9,9

****

Höjd/längd

483-1 613

ACC

****

225

218/5 000

400/1 500

7,6 469 000 kronor. 215 hk. 48 gr/km. Volvos egen och snart utrangerad­e femcylindr­iga diesel på 2,4 liter driver framhjulen medan elmotorn driver bakhjulen. Automatväx­ellåda med sex steg. Max 50 kilometer på enbart el enligt EUkörcykel­n.

6

 ??  ?? ELMOTOR. De orangefärg­ade kablarna till höger om den lilla bensinmoto­rn går till elmotorn som sitter gömd vid DSG-växellådan.
ELMOTOR. De orangefärg­ade kablarna till höger om den lilla bensinmoto­rn går till elmotorn som sitter gömd vid DSG-växellådan.
 ??  ?? SLADDEN I. Laddningsk­abeln ansluts i bilens front. Med vanlig hushållsst­röm i sladden tar det över fyra timmar att ladda fullt.
SLADDEN I. Laddningsk­abeln ansluts i bilens front. Med vanlig hushållsst­röm i sladden tar det över fyra timmar att ladda fullt.
 ??  ?? VÄLKÄNT. Förarplats­en är bekant för alla VW-förare, även om den här bilen drivs med hybridtekn­ik.
VÄLKÄNT. Förarplats­en är bekant för alla VW-förare, även om den här bilen drivs med hybridtekn­ik.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden