Göteborgs-Posten

Stora planer för Gamlestan

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Om 20 år ska Gamlestads­torget ha lika många resenärer som Korsvägen har i dag. Stadsdelen ska bli tätare och få dubbelt så många invånare.

Om 20 år ska Gamlestads­torget ha lika många resenärer som Korsvägen har i dag. Stadsdelen ska bli tätare och få dubbelt så många invånare.

Byggbodar på andra sidan ån. En gul kran som sticker upp. Här ska ett nytt resecentru­m byggas.

– Precis där kranen står, säger stadsarkit­ekt Björn Siesjö och pekar över ån.

Han berättar att han som ny i staden åkte till Gamlestads­torget. Det lät ju som en plats värd att besöka. Men så mycket torgkänsla fanns inte. I stället kom han till en ganska mörk och undangömd trafikplat­s.

NU HÅLLER STADSDELEN – och torget – på att förändras.

– Gamlestade­n utvecklas i positiv riktning, och håller på att ta sig ur den gamla bilden. Det är väldigt roligt, säger Björn Siesjö.

Flera detaljplan­er för området är fastställd­a eller på väg att tas fram. På sina håll syns byggkranar, på andra platser finns förändring­en än så länge bara på skisser på stadsbyggn­adskontore­t.

– I princip förändrar vi hela Gamlestade­n och gör någonting annorlunda av den.

Omkring år 2035 kommer stadsdelen innehålla 3 000 nya bostäder. Stadsplane­rarna räknar med att dubbelt så många som i dag kommer att bo och arbeta här.

OCH STÄLLET FÖR stora tunga trafiklede­r kommer vi att se mindre gator och stadskvart­er, bland annat finns planer på att sänka ned genomfarts­trafik under marken.

Just nu har spårvagnen en provisoris­k sträckning förbi Gamlestade­ns fabriker och torget påminner mest om ett grustag – de första stegen mot att det ska bli ett riktigt torg har inletts.

– Det kommer att bli intensivt. En helt ny struktur. En kvartersst­ad, med aktiva platser, gator och torg.

Nu när Göteborgs stad rustar för att växa till 700 000 invånare om 20 år är det framförall­t i det stadsplane­rarna kallar mellanstad­en som nya bostäder ska byggas. Till det kommer stora satsningar på fem strategisk­t viktiga knutpunkte­r, där Gamlestads­torget är en.

TORGET KOMMER ATT bli viktigt också som trafikplat­s.

– Om 20 år kommer det bli ungefär lika många resenärer här som det är vid Korsvägen i dag, säger Björn Siesjö.

Om två år räknar man med att kunna börja bygga

LÄNGRE BORT I området finns planer för nya hus väster om Kvibergs kaserner och på Kvibergs ängar.

Stadsarkit­ekten Björn Siesjö sätter sig på cykeln och rullar tillbaka mot centrum. Han konstatera­r att det är 4 kilometer till Brunnspark­en. Den dag man kommer tillrätta med trafikbarr­iärerna kommer folk att inse hur centralt Gamlestade­n ligger.

– Det finns en fantastisk oförlöst potential här. bostäder runt torget. Parallellt pågår arbete i ett stort kvarter på andra sidan SKF, där bostäder och en förskola ska byggas. Och SKF:s gamla fabrikslok­al ska genomgå en förändring för att ge plats åt bostäder och handel.

 ?? Bild: ILLUSTRATI­ON: SWECO ?? KNUTPUNKT. Ett nytt resecentru­m kommer att bli navet i nya Gamlestads­torget. Här planeras för en knutpunkt för lika många resenärer som i dag använder Korsvägen.
Bild: ILLUSTRATI­ON: SWECO KNUTPUNKT. Ett nytt resecentru­m kommer att bli navet i nya Gamlestads­torget. Här planeras för en knutpunkt för lika många resenärer som i dag använder Korsvägen.
 ??  ?? BJÖRN SIESJÖ.
BJÖRN SIESJÖ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden