Göteborgs-Posten

Skogen hotas av älgen?

- Bertil Runström Christian Johansson Lärare och mamma

Den biologiska mångfalden sägs hotas av att älgen tycker om färska tallplanto­r. Det är väl ett märkligt beteende av älgen?

Vilken tur vi har att det fortfarand­e finns små, små öar av (nästan) orörd skog kvar i Sverige. Med tall, björk, asp, gran, rönn, en, älg, rådjur, harar, fåglar .... i en enda röra, huller om buller. En skog som är trevlig att vistas i.

Men kanske är det så att biologisk ”mångfald” ska tolkas som antingen graneller tallplante­ringar? Märkligt. Jag får tänka om. tagits upp politiskt. Däremot finns det ett politiskt fastställt dokument, ”Tilllägg för vindkraft”, som anger att Ulvåsområd­et i Kungsbacka kan utredas för vindkraft.

Var man än bygger vindkraftv­erk så påverkas djurlivet. Det aktuella området består främst av produktion­sskog med ett djurliv som inte kan anses som unikt för regionen. Inget långsiktig skydd i form av naturreser­vat eller liknande finns heller.

Mark- och miljödomst­olen slår fast att varken kungsörn, storlom eller fladdermus utgör något hinder för etablering av vindkraft. Den enda grunden för deras beslut om avslag berör fiskgjusen.

Denna dom gör det alltså svårt att förorda förbud och hänvisa till några andra arter än fiskgjusen. Efter denna dom har vindkraftv­erket närmast det gamla och övergivna fiskgjuseb­oet tagits bort ur planen. Det kvarvarand­e verk som kommer närmast det gamla boet har flyttats längre bort. Dessutom har en ny fågelinven­tering gjorts efter domen. En ensam fiskgjuse har observerat­s, men det finns inga indikation­er på ytterligar­e något bo.

Detta är svåra avvägninga­r, men sammantage­t så finner inte förvaltnin­gen att vi har tillräckli­gt stöd för att föreslå ett förbud. förvaltnin­gschef Miljö &

hälsoskydd Att 20 procent av eleverna på en skola inte blir godkända är inte bra, men det är naivt att tro att det enbart är skolans ”fel” eller att det skulle kunna lösas med mer resurser till skolan.

De elever som inte blir godkända har i många fall en otroligt stor frånvaro. Det beror ofta på skolk men även på sjukdom,

ordförande för Nämnden för

Miljö & Hälsoskydd

ofta psykisk ohälsa utan möjlighet att få hjälp i vården. Ett annat skäl är att en del ungdomar måste ta hand om sina syskon och sjuka eller missbrukan­de föräldrar. Det finns även elever med betydligt mindre problem som ändå inte klarar sig. Oftast på grund av att de konsekvent uteblir från prov eller struntar i att lämna in uppgifter.

Elever behöver studera mer. Föräldrar behöver ta större ansvar. Samhället behöver finnas för elever som inte har stöttande föräldrar. Görs det så klarar skolan resten.

Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag med mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att redigera texten samt sätta rubrik.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer dagtid.

Det går bra att använda signatur, men vi ger förtur åt insändare underteckn­ade med namn. Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn. Insända manus returneras inte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden