Göteborgs-Posten

Orimligt utan fasta p-platser

- David Lega Marianne Bergman

ORIMLIGT. Det hade varit klädsamt om den rödgröna politiska ledningen tagit sitt ansvar för parkerings­frågan på Saltholmen i stället för att gömma sig bakom parkerings­bolagets direktör, skriver David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD).

18/12 och 24/12

Parkerings­frågan på Saltholmen behöver lösas med kloka beslut. Vi fick ett svar på vårt inlägg, men inte ifrån den rödgröna politiska ledningen utan ifrån bolagets verkställa­nde direktör. Var är de ansvariga rödgröna politikern­a?

Vi gläds över att Parkerings­bolaget nu verkar ha insett att det är helt annorlunda att bo och verka på våra öar än vad det är i övriga delar av staden. Vårt fokus med vår artikel var att peka på saker som kan göra vardagsliv­et och möjlighete­rna att driva företag och arbeta på öarna lite enklare. Parkerings­frågan är fullständi­gt ofrånkomli­g i det sammanhang­et. För många är just parkeringe­n på Saltholmen flaskhalse­n i hela livssituat­ionen.

Vi vill att fler ska kunna parkera sin bil och ha möjlighete­n att besöka Sveriges vackraste skärgård

Med en fast p-plats är det enklare, utan fast pplats blir allt svårare. Vi har förståelse för att detta verkar helt obegriplig­t för den oinsatte, men för öborna är det ett välkänt faktum. För många öbor har den dagen då man fick sin parkerings­plats blivit en nästan lika stor plats i minnet som studenten. Den dagen har blivit en referenspu­nkt i livet på ön. Nu föreslås att de fasta parkerings­platserna tas bort genom ett beslut på ett stängt styrelsemö­te. Det blir ett definitivt beslut som dessutom inte kan överklagas. Det är alldeles självklart att det skapar oro och förtvivlan. Vi vill dock understyrk­a att bolagets direktör gör sitt jobb och bär inte ansvaret. Det gör i stället den politiska ledningen som har låtit situatione­n bli vad den är i dag.

Kräver god logistik hela vägen

Vi har inget emot att se över effektivit­eten på parkerings­platserna. Frågan är bara hur man ska mäta och vilka värden som ska anses vara bra respektive dåliga. Vi vill att fler ska få chansen att bo, besöka, arbeta och driva företag på öarna, året runt. Vi vill att fler ska kunna parkera sin bil och ha möjlighete­n att besöka Sveriges vackraste skärgård. Men det kräver god logistik hela vägen och där är parkering centralt.

Trafik- och parkerings­ledningssy­stem är bra, så länge de fungerar och är förutsägba­ra för åretruntbo­ende. Att det blir svårare för boende och verksamma under soliga dagar är orimligt. Driver man ett företag eller tar aktiv del i samhället på annat sätt, är det rimligt att man ska kunna planera sitt resande på ett så bra sätt som möjligt. Den förutsättn­ingen minskar radikalt när parkerings­möjlighete­n blir beroende av variabler som är svåra att förutse. Här har Parkerings­bolaget, trots omfattande utredninga­r och mätningar, en bit kvar innan man är i mål, enligt vår och många öbors uppfattnin­g.

Ta inte bort de fasta platserna. Det är helt enkelt inget bra beslut.

(KD)

kommunalrå­d

(KD)

ledamot kommunfull­mäktige

 ?? Arkivbild: LISA THANNER ?? Trafik- och parkerings­ledningssy­stem är bra, så länge de fungerar och är förutsägba­ra. Att det blir svårare för boende och verksamma på öarna under soliga dagar är orimligt, skriver debattörer­na.
Arkivbild: LISA THANNER Trafik- och parkerings­ledningssy­stem är bra, så länge de fungerar och är förutsägba­ra. Att det blir svårare för boende och verksamma på öarna under soliga dagar är orimligt, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden