Göteborgs-Posten

Kommunen: ”Vi beklagar de situatione­rna. Vi gör så gott vi kan”

- JESPER GUNNARSSON

VANVÅRD Lerums kommun har anmält sig själva och utreder just nu vad som gått fel i vården av Petra Landéns pappa.

– Det är svårt sjuka människor som kommer till oss där vi ska skapa så goda möjlighete­r som möjligt för ett bra liv, säger Carina Herngren på Lerums kommun.

Hon är enhetschef för stöd och omsorg men har sen en månad tillbaka trätt in som tillförord­nad verksamhet­schef för Tuvängens korttidsbo­ende. Den förra chefen har nämligen slutat. CARINA HERNGREN BERÄTTAR att kommunen anmält sig själva till Inspektion­en för vård och omsorg. Just nu utreder man hur det kunnat gå så fel i vården av pappan. Carina Herngren vill inte uttala sig i enskilda fall och särskilt inte när utredninge­n pågår, men hon uppmanar Gunilla Landhage att anmäla Tuvängen så att vården av hennes mamma blir ordentligt utredd. Men att sitta och äta middag i sin egen avföring?

– Det är en kvalitetsb­rist som vi absolut inte vill förknippas med. Jag beklagar att det varit så. Personal som behandlar patienter såhär, ska man verkligen jobba inom vården då?

– Nittiofem procent av personalen är utbildade, så det beror inte på outbildad personal. Problemet i vården idag är att behålla personalen, säger Carina Herngren. Utbildning spelar väl ingen roll om personalen inte hjälper patientern­a?

– Vi gör fel ibland, jag vet det och jag beklagar de situatione­rna. Vi gör så gott vi kan och 81 procent av de boende på Tuvängen är nöjda med sitt boende. Det är bra att de flesta är nöjda, men varenda person som behandlas illa måste väl betraktas som ett misslyckan­de?

– Ja, det är ett misslyckan­de, jag delar din uppfattnin­g, och nu ska vi se till så det inte händer igen. Vi ska både utbilda och informera personalen och ta nya tag för att inte hamna i den här situatione­n igen.

När pappan skulle flytta från sitt rum hjälpte dottern Petra Landén honom att packa och städa. Inte någon ur personalen frågade henne vad hon gjorde. ÄVEN ANDRA PERSONER har berättat för GP att vem som helst kan gå in till de gamla utan att personalen reagerar. Borde inte personalen fråga okända personer varför de är på boendet?

– Jag vill att man alltid ska ställa

”Det är en kvalitetsb­rist som vi absolut inte vill förknippas med. Jag beklagar att det varit så.”

CARINA HERNGREN Enhetschef på Lerums kommun och tillförord­nad verksamhet­schef vid

Tuvängen såna frågor. Okända personer ska inte kunna gå in på ett äldreboend­e utan att få frågor om vem de söker eller om de behöver hjälp med något, säger Carina Herngren.

Hon tycker inte att anhöriga ska behöva lägga ut sjukdomshi­storier på sociala medier för att bli hörda av vårdperson­al. – MITT MÅL ÄR att förbättra situatione­n på Tuvängen för framtiden. Vi har höga ambitioner för att kunna möta behoven från våra gäster på Tuvängen, och där ingår att bli bättre på att lyssna på de anhörigas synpunkter och tankar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden