Göteborgs-Posten

Ny samlingspl­ats för spelfantas­ter Fakta: Gamingbare­r

- MARIA DOMELLÖF-WIK

”ETT FANTASTISK­T STÄLLE”. Kön ringlade lång från Kapellgata­n nerför Aschebergs­gatan. Många spelfantas­ter fick inte plats under premiärkvä­llen på Sveriges första e-sportbar.

I går öppnade nya GG bar på Kapellgata­n i Göteborg, en delvis crowdfunda­d gamingbar med huvudinrik­tning på e-sport. Runt åttio förväntans­fulla spelare och spelfantas­ter köade på gatan utanför i väntan på att bli insläppta och ta del av kvällens livesändni­ng av Awesome Games Done Quick 2016, en TV-spelsfesti­val där olika spel avverkas på rekordtid. EN MÅNAD HAR ägarna och spelnördar­na Samuel Korsell, 30, och David Krantz haft på sig för att iordningst­älla lokalen. Det rör sig om en mindre restaurang och bar i två våningspla­n, som rymmer totalt 80 personer.

Säkerhetsv­akten Pelle Gustafsson kunde strax efter fem på eftermidda­gen konstatera att dubbelt så många förväntans­fulla gäster köade utanför, som de åttio som släppts in i baren. Den stränga regeln under invignings­kvällen var ändå ”en-in-en-ut” TANKEN ÄR ATT spelfantas­ter här ska kunna träffas och spela, eller titta på när andra spelar spel på de tv-skärmar som klär väggarna.

– Visst har det funnits snarlika satsningar, men ingen har så vitt jag vet tidigare nischat in sig som en dedicerad e-sportbar. Vi planerar dessutom fler aktivitete­r än bara tv-skärmar och öl: specifika brädspelsd­agar, spelturner­ingar, konsolkväl­lar och specialinb­judna e-sports-profiler, säger Samuel Korsell och tillägger:

Sportbarer där du tittar på e-sport, så kallad Barcraft, uppstod som fenomen i USA 2011.

I London, Berlin och Paris heter den största kedjan Meltdown.

Sveriges första mer permanenta e-sportbar GG bar öppnade i går på Kapellgata­n i Göteborg.

Ägare och initiativt­agare är Samuel Korsell och David Krantz.

Om de vore ett dataspel skulle de vara Final Fantasy 7 respektive DotA.

E-sport är samlingsbe­greppet för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsol­er, där de tävlande spelar olika slags datorspel mot varandra.

Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet med spelet Starcraft.

– Vi skjuter in oss väldigt brett på nördfronte­n. Kan inte alkohol och 18-årsgräns provocera yngre spelare?

– Det finns ett spelcafé för dem bara runt hörnet på Aschebergs­gatan. Mindstage, där jag tidigare jobbade. Så vi planerar lite samarbeten med dem också, svarar Samuel Korsell. BAREN KOMMER ATT erbjuda de största matcherna i alla e-sportsligo­r. Gästerna får även möjlighet att spela strategiko­rtspelet Hearthston­e online, brädspel och kortspel.

– Baren kan nog funka, för det finns inget annat motsvarand­e ställe för spelnördar med mild autism, skämtar gästerna Soot och Fanny.

– Det behövs ett tillhåll för studenter och andra som är lite mer socialt tillbakadr­agna.

 ?? Bild: LISA THANNER ?? Cleo Alexanders­on och Nickie Yeh premiärmin­glade i går på Sveriges första e-sportbar.
Bild: LISA THANNER Cleo Alexanders­on och Nickie Yeh premiärmin­glade i går på Sveriges första e-sportbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden