Göteborgs-Posten

Familjeres­an blev till en konstutstä­llning Fakta: Familjen Boström/ Berglund

- CARIN JACOBSSON

EN UTVECKLAND­E RESA.

STENUNGSUN­D De levde och arbetade i en ateljé under tre månader i Berlin. Nu har familjen samlat sina upplevelse­r från resan i en konstutstä­llning.

Julia Boström och Kristian Berglund fick sommaren 2015 Västra Götalandsr­egionens ateljéstip­endium, en tre månaders vistelse i Berlin. De tog med sig sina barn, Arvid, Egil och Vidar. – VI BESTÄMDE oss för att arbeta tillsamman­s, på lika villkor. Många tankar uppstod i ny miljö och när vi kom så nära varandra, säger Julia Boström.

Utställnin­gen på Galleri Koch i Stenungsun­d, som har vernissage på lördag, handlar inte om Berlin, utan hur vuxna och barn i en grupp påverkar varandra på olika plan. Med foto, video, skulptur, rumslighet och teckningar får betraktare­n en inblick i maktrelati­oner som kan uppstå. ALLVARSAMM­A LEKAR OCH andra berättelse­r är namnet på utställnin­gen.

– På film försöker vi skildra lekens betydelse, vad vi lär varandra genom lek. Vi undersöker kärnfamilj­ens strukturer, maktbalans­er och obalanser, olikheter mellan

SNÖRE VISAR VÄGEN. familjemed­lemmar, säger Julia Boström.

Familjen lekte på olika symboliska platser i Berlin, där muren hade stått och på en nedlagd flygplats där högt gräs hade tagit över på landningsb­anorna.

– Vi skapade nya rutiner för att umgås och jobba tillsamman­s. Varje morgon började vi till exempel med att teckna, säger Julia Boström.

Det förutsätts att vissa i en familj har mer rätt att bestämma. I Berlin fick de tre barnen varsin dag att bestämma över. Egil Boström tog med familjen till ett museum.

– Vi åkte tunnelbana och på museet fick vi lära oss mer om tv- och dataspelen­s historia. Jag hade också valt en sushi-restaurang i centrum där vi åt middag, säger han. ARVID TOG PÅ sin dag med sig familjen till en skatepark i en av Berlins förstäder. Det blev också ett besök i en gammal stadsdel. När det var Vidars tur att bestämma blev det en tur med tvåvånings­buss till ett äventyrsba­d.

På utställnin­gen har familjen tillsamman­s gjort foton och teckningar,

Julia Boström:

Kristian Berglund:

Arvid Boström, 17 år:

Egil Boström:

Vidar Boström: men även enskilda arbeten. På väggen finns fem lådor som betraktare­n kan glänta på. I Vidars låda finns en skulptur av en vulkan och en med en säl.

– Han funderade mycket på hur det var på Grönland och Island så vi sökte tillsamman­s på datorn, säger Arvid.

Under vistelsen fick alla också tillfälle att göra något eget. Arvid gick en fotokurs, Vidar lärde sig papier maché och Egil testade graffiti med sprayfärg.

 ?? Bild: CARIN JACOBSSON ?? Egil, Julia, Vidar, Kristian och Arvid har under tre intensiva månader i Berlin svetsats samman. Resultatet har blivit en utställnin­g.
Bild: CARIN JACOBSSON Egil, Julia, Vidar, Kristian och Arvid har under tre intensiva månader i Berlin svetsats samman. Resultatet har blivit en utställnin­g.
 ?? Bild: CARIN JACOBSSON ?? Ett långt skosnöre tar sig genom familjens fem par skor och leder besökaren vidare genom utställnin­gshallen.
konstnär, kulturproj­ektledare och teaterprod­ucent. Har en mastersexa­men från Filmhögsko­lan Akademien Valand.
konstnär, har studerat vid Umeå...
Bild: CARIN JACOBSSON Ett långt skosnöre tar sig genom familjens fem par skor och leder besökaren vidare genom utställnin­gshallen. konstnär, kulturproj­ektledare och teaterprod­ucent. Har en mastersexa­men från Filmhögsko­lan Akademien Valand. konstnär, har studerat vid Umeå...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden