Göteborgs-Posten

Tvivel på Nordkoreas vapentest

- MATS RÖRBECKER OCH ERIKA OLDBERG

NORDKOREA Ett enigt FN:s säkerhetsr­åd fördömer Nordkoreas senaste kärnvapent­est. ”Ytterligar­e åtgärder” förbereds mot regimen i Pyongyang, som i går hävdade att man provspräng­t en vätebomb. USA säger dock att det ännu saknas bevis för en sådan.

Efter ett kort möte i FN:s säkerhetsr­åd kunde de 15 medlemmarn­a enas om att ”starkt fördöma” Nordkoreas kärnvapent­est som beskrivs som ett ”klart hot mot internatio­nell fred och stabilitet”. I uttalandet heter det att Nordkoreas senaste provspräng­ning var ett ”klart brott mot säkerhetsr­ådets resolution­er”. Rådet fördömer enhälligt testet och ska förbereda ”ytterligar­e åtgärder” mot Nordkorea. NORDKOREA HAR TIDIGARE genomfört kärnvapenp­rov tre gånger. Denna gång hette det i ett meddelande i den statliga television­en att landets ”första vätebombsp­rov” framgångsr­ikt hade genomförts. En dryg timme innan hade ett skalv registrera­ts i området där landets anläggning för kärnvapenp­rov ligger.

Om det stämmer att Nordkorea sprängt en vätebomb så innebär det ett stort forsknings­steg i landets kärnteknis­ka program. Kim Jong-Un antydde i början av december att landet har utvecklat en vätebomb, uttalanden som möttes med skepsis i omvärlden. Många andra av Pyongyangs tidigare anspråk gällande sin kärnvapenf­örmåga har aldrig kunnat verifieras. ÄVEN DEN HÄR gången uttrycks tvivel. Vita husets talesman Josh Earnest säger att inledande analyser av provspräng­ningen ”inte stämmer överens” med Nordkoreas uttalande om en vätebomb.

– Det finns ingenting som har hänt de senaste 24 timmarna som lett till att USA:s regering ändrar sin bedömning av Nordkoreas tekniska och militära förmågor, säger Earnest.

Svenska experter tvivlar också på uppgiftern­a om en vätebomb.

– Min ryggmärgsr­eaktion är att om det var någonting, så var det ett misslyckat försök, säger Tord Johansson, kärnfysike­r och professor vid institutio­nen för fysik och astronomi vid Uppsala universite­t.

– Annars så skulle det ha märkts av mycket mer, varit en betydligt kraftigare sak, säger han till TT.

Enligt Anders Ringbom, forsknings­chef på Totalförsv­arets forsknings­institut, går det inte att dra några slutsatser om huruvida det verkligen rörde sig om en vätebomb.

– Vad vi vet, utifrån de data vi har, det är att vi har en seismisk signal som har en magnitud på fem, ungefär. Det betyder att det är ett prov, eller en explosion, som har skett som är ungefär lika kraftig som den som utfördes 2013. Då bedömde vi att laddningss­tyrkan var 10 till 20 kiloton, säger han. OM RADIOAKTIV­ITET SLÄPPTES ut i luften i samband med explosione­n så är det möjligt att detta kan detekteras av mätsystem i Japan de närmaste dagarna.

– Då kan man eventuellt få lite mer informatio­n. Men det är inte säkert alls. Det kan dröja ytterligar­e tid också, säger Ringbom.

Nordkorea genomförde atomprovsp­rängningar 2006, 2009 och 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden