Göteborgs-Posten

BOWIE SVINGAR MED JAZZEN ROCKIKON: FIRAR 69 MED SITT 25:E ALBUM

I morgon fyller rockikonen David Bowie 69 år. Det firar han med att släppa sitt tjugofemte studioalbu­m – Blackstar. Men behovet av förnyelse har inte sinat. Tvärtom.

- CAROLINE HÖGRUD

SIN VANA TROGEN.

2013 chockade artisten sina fans när han efter tio års tystnad släppte låten Where are we now?. Bara två månader senare kom albumet The next day som nominerade­s till en Grammy för årets bästa rockalbum.

Musikikone­n har byggt hela sin karriär på förnyelse, så fansen borde bli föga förvånade när han nu ger sig i kast med experiment­ell jazz på det nya albumet Blackstar. En recensent på The Independen­t har beskrivit skivan som det mest extrema Bowie har gjort under hela sin karriär.

– Vi ville skapa något nytt. Stilistisk­t sett finns det inget klassiskt över skivan. Den är helt galen, säger producente­n Tony Visconti som har arbetat med Bowie sedan 60-talet. Hur tror du att fansen kommer att reagera på det nya albumet?

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner hittills. Men David har en så blandad publik. Vissa vill att han bara ska göra Ziggy Stardust, andra att han bara ska jobba med Brian Eno. Han kan inte tillfredss­tälla alla. VÅREN 2014 KLEV David Bowie och producente­n Tony Visconti in på ett jazzhak i New York för att se saxofonist­en Donny McCaslin spela med sitt band. Det blev startskott­et för det nya albumet.

Tipset hade de fått av den amerikansk­a jazzmusike­rn Maria Schneider som medverkar på låten Sue (or in a season of crime). Några veckor senare bjöds bandet in till studion.

– De spelar en form av hybridjazz, som är en blandning mellan hip hop och jazz. Det låter väldigt futuristis­kt även om hantverket är analogt. Keyboardis­ten Jason Lindner hade med sig nio gamla syntar till studion som han kopplade till analoga fotpedaler, säger Tony Visconti. SOM TOLVÅRING FICK David Bowie (då David Jones) sitt allra första instrument av sina föräldrar – en saxofon. Ett instrument som han använt som en jazzig detalj på flera av sina rocklåtar, men vad har fått den snart 70-åriga sångaren att ta steget ut och göra ett helt jazzalbum?

– Han har alltid gillat jazz. När han var yngre lyssnade han mycket på Gerry Mulligan. Jag tror aldrig att han släppte tanken på att utforska jazzen och att få jobba ihop med Maria Schneider var något som vi både ville stryka från vår att-göralista, säger Tony Visconti.

Samtidigt är sångaren aktuell med Off-Brodwaymus­ikalen Lazarus som han skrivit tillsamman­s med den irländska dramatiker­n Enda Walsh. Han har även gjort titelmotiv­et till kriminalse­rien The last panthers som är regisserad av Johan Renck. Renck (mer känd som Stakka Bo) har även regisserat videon till titelspåre­t på Blackstar.

Men även om David Bowie har återvänt till rampljuset gör han fortfarand­e inga intervjuer eller konserter.

– Jag tror aldrig att han kommer att göra några fler stora konserter.

”Keyboardis­ten Jason Lindner hade med sig nio gamla syntar till studion som han kopplade till analoga fotpedaler.”

TONY VISCONTI

producent

Han har berättat för mig att han avskyr resandet och att bo på hotell. Om jag vore han skulle jag i stället göra en enda konsert och livesända den via teatrar runt om i världen, säger Tony Visconti.

 ?? Bild: SONY MUSIC ?? David Bowie gör som vanligt – överraskar publiken. Nya Blackstar är en skiva som influerats av experiment­ell jazz.
Bild: SONY MUSIC David Bowie gör som vanligt – överraskar publiken. Nya Blackstar är en skiva som influerats av experiment­ell jazz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden