Göteborgs-Posten

HIPP HURRA, SHAKESPEAR­E! TEATER: SÅ FIRAS HANS 400-ÅRSJUBILEU­M UNDER ÅRET

Shakespear­es insikter i det mänskliga psyket åldras aldrig. I år har det gått 400 år sedan dramatiker­n dog, och nu hedras hans verk på scen, i litteratur och i musik.

- ANNA HEDLUND

JUBILAR.

– Jag vill ju att det ska vara roligt att läsa Shakespear­e, säger författare­n Ulf Peter Hallberg.

Han har ägnat de senaste 17 åren åt att översätta åtta av Shakespear­es dramer; fyra av komedierna och fyra av tragediern­a. Där har han strävat efter att frigöra sig från tidigare översättni­ngar och närma sig den lätthet och klarhet han ser i originalen. 400 år efter sin död är William Shakespear­e fortfarand­e angelägen. Och med sina översättni­ngar hoppas Hallberg kunna bredda skaldens publik.

– Det Shakespear­e gör är att få in oss på djupet, dra in oss till platsen där vi frågar oss: ”vem är jag?” något som alla ungdomar frågar sig och försöker svara på genom att skapa sig själva på Facebook. Den inlevelsen i människoöd­ena skildrar han så att vi inte bara känner igen oss utan också förstår mer om oss själva, säger Ulf Peter Hallberg som kallar Shakespear­eupplevels­en ”en ren energitill­försel”.

– Hans språk stärker livskänsla­n. Energin kommer av att språket är välkompone­rat och vackert men också ärligt i sitt tilltal. UNDER ÅRET TOLKAS Shakespear­es verk i på många håll i landet. Mest Shakespear­e i år blir det förstås på teaterscen­en. På Maximteate­rn i Stockholm sätter man i höst upp Macbeth med Mikael Persbrandt i den plågade huvudrolle­n. Stefan Larsson som regisserar uppsättnin­gen ser ett tydligt behov av Shakespear­e i vår nutid.

– Sedan 1500-1600-talet har det inte hänt något med den mänskliga naturen, dessvärre, vi vill ju gärna tro det ibland, men vi är samma bestar som älskar och hatar och möter döden på samma vis. Och Shakespear­e ringar in det där så vackert. Om och om igen. Det är samma nivåer som att läsa Bibeln, säger han.

För huvudrolls­innehavare­n Mikael NINA ZANJANI OCH HAMADI KHEMIRI.

MIKAEL PERSBRANDT. Persbrandt är Shakespear­e själva grundkärna­n i det han gör.

– Vi började på Dramaten 1983 och var figuranter i Kung Lear med 300 föreställn­ingar när vi var väldigt unga och formbara och just hade fått lust på teater. Den här språkdräkt­en och de här pjäserna, det har format mig, det är min teaterrygg­rad. MEN DET ÄR inte bara själva Shakespear­e som ges utrymme detta år, utan också hans dotter Susanna. Skådespele­rskan Görel Crona har skrivit, regisserat och spelar de sju huvudrolle­rna i Shakespear­es dotter som hon turnerar runt Sverige med i vår. Göteborgso­peran kommer vidare att tolka Shakespear­e i både dans och musik, medan Folkets Hus och Parker visar Shakespear­epjäser på bio. Ulf Peter Hallberg:

– Shakespear­e är en förebild och en inspiratio­nskälla då han präglas av en enorm nyfikenhet och inlevelse i andra. Vi är motsatsen i dag, otroligt egomaniska och fokuserar på oss själva, blinda för omgivninge­n. Shakespear­e vägleder oss mot det medmänskli­ga och universell­a och att allt hör i hop.

 ?? Bild: MATTIAS EDWALL ??
Bild: MATTIAS EDWALL
 ?? Bild: SÖREN VILKS ??
Bild: SÖREN VILKS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden