Göteborgs-Posten

Bara ökar trots experterna­s kritik

- LARS-ERIK GUSTAFSSON

om än från en låg nivå, för havre-, soja- och nötbaserad­e drycker, tilllägger hon. DEN GLUTENFRIA TRENDEN kan spåras till USA där ett antal kända artister och skådespela­re står bakom den. Den laktosfria trenden brukar kopplas ihop med veganism och ökat hälsointre­sse. Forskare säger att mat har blivit en identitets­markör; man signalerar att man

LOUISE UNGERTH, är trendig, miljövänli­g och/eller hälsomedve­ten genom att välja vissa livsmedel.

Louise Ungerth, känd matdebattö­r och miljöchef på Konsumentf­öreningen Stockholm, anser att det också finns en ökad oro inför helt normala kroppsliga fenomen.

– Människor i vår del av världen har gått från att se gaser i magen som något naturligt till att se det som en olycka. Man kräver att kroppen ska fungera till 100 procent perfekt och gör den inte det söker man en lösning.

Hon framhåller att trenderna kan bli kostsamma för den enskilda konsumente­n.

– Det är synd om kunderna köper jättedyra varor i onödan. Glutenfrit­t kan vara tre-fyra gånger dyrare än vanliga varor och laktosfria produkter brukar kosta ungefär dubbelt så mycket.

Marie Söderqvist, vd för organisati­onen Livsmedels­företagarn­a, uttrycker sig så här:

– Livsmedels­industrin brottas med svåra ekonomiska villkor. Det är alldeles för hård konkurrens med låga priser. Då är det lyckosamt att hitta nischprodu­kter som konsumente­rna är beredda att betala mer för. LÄKARE OCH NÄRINGSEXP­ERTER är kritiska. De framhåller att det inte finns några bevisade hälsoeffek­ter, utom för dem som verkligen är gluten- eller laktosinto­leranta. Söderqvist tar inte alltför hårt på den kritiken.

– Hälsa är ett bredare begrepp än enbart att läkare eller myndighete­r säger att något är skadligt. Att äta glutenfrit­t är att välja bort något som man uppfattar kan vara dåligt för en. I dag finns många olika hälsoföres­tällningar i svang. Är det bra eller dåligt, om föreställn­ingarna inte bottnar i sakkunskap?

– Den gammaldags auktoritet­stron bryts ner på gott och ont. Lika många litar på en tränande hälsoblogg­are som på en nutritioni­st på Livsmedels­verket. Det är en utveckling överallt i samhället, säger Marie Söderqvist.

”Det är synd om kunderna köper jättedyra varor i onödan”

ANNA MARIA SCHRÖDER, ombudsman på Svenska Celiakiför­bundet, säger att trenderna har både för- och nackdelar för hennes medlemmar.

– Det är jätteposit­ivt att det finns mycket fler glutenfria varor att välja på än för tio år sedan. Det som inte är positivt är att det skapas en viss förvirring om hur strikt man faktiskt måste vara som gluteninto­lerant. Våra medlemmar kan få frågan ”Hur mycket tål du?” Det hände inte för fem-tio år sedan.

matdebattö­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden