Göteborgs-Posten

Fullsatt futsalderb­y: ”Det blir en folkfest” Fakta: Svenska Futsalliga­n

- JOEL TIVEMO ANNELIE SCHOLZ

FUTSAL:

IFK GÖTEBORG–GAIS I kväll spelas det historiska första derbyt i futsal mellan IFK Göteborg och Gais. Lagens kaptener Nicklas Asp och Carl– Oscar Andersson räknar med en het match – både på planen och på läktarna. – Jag är övertygad om att IFK vinner publikmatc­hen, säger Blåvitts Nicklas Asp.

Carl–Oscar Andersson är gaisare både som spelare och supporter. När klubben startade en futsalsekt­ion inför den här säsongen var det ingen tvekan om att han skulle lämna Futsal Club Göteborg, som sen blev IFK Göteborg Futsal. Flera av spelarna i Blåvitts lag spelade

CARL–OSCAR ANDERSSON, GAIS han med för bara ett år sedan.

– Det blev ganska givet att jag skulle byta när Gais fick ett lag. Det ska bli jättefräck­t med derby. Även om det inte är samma rivalitet i futsal som utomhus kommer det bli bra stämning. Det blir en folkfest, säger han. ATT DET ÄR grönsvart blod i Gais futsal-kapten är känt. Pappa Tomas är ordförande i klubben och när Carl– Oscar ställs mot Blåvitt i kväll är det inte första gången.

– När jag mötte Blåvitt med Falkenberg så skrek några ”Hata Gais”. Vi får se om de ropar ”Hata Falkenberg” den här gången, säger han. LJUMSKPROB­LEM GÖR ATT Andersson inte är säker på att han kan spela derbyt. Dagen efter matchen spelar Gais mot bottenkoll­egan Gothia, därför vilar eventuellt kaptenen mot Blåvitt.

Klubbens första säsong i Futsalliga­n har gått tungt för Gais. Med tre poäng på kontot riskerar man att åka ur.

– Vi har haft en hel drös med skador och sen är det en viss skillnad

Det här är den andra säsongen av Svenska Futsalliga­n.

Serien består av 16 lag, uppdelade i en nordlig och en sydlig serie med åtta lag i varje.

Göteborg dominerar den södra serien. Förutom IFK och Gais spelar även Avenyn United och Gothia Futsal Förening i serien. Tabellen just nu: 1. Avenyn United 2. IFK Uddevalla 3. IFK Göteborg 4. Skoftebyns IF 5. Borås AIK 6. Malmö City 7. Gais 8. Gothia FF i förutsättn­ingarna mellan lagen. IFK tog över ett av Nordens bästa futsal-lag. Vi tog över en nykomling, säger han. PÅ ANDRA SIDAN Lisebergsh­allens golv kommer IFK-kaptenen Nicklas Asp styra sitt lag. Han represente­rade Blåvitts ungdoms- och juniorlag för tio år sen och är nu tillbaka i klubbens färger.

– Jag har varit IFK:are sedan jag var ett barn. Det ska bli en ära att få kliva in med den blåvita tröjan på derbyt, säger han. PUBLIKREKO­RDET FÖR klubblag i svensk futsal ligger på 1283 åskådare. Det har mötet IFK Uddevalla–Skoftebyn från november i fjol. Mycket tyder på att det kommer vara fler än så när Gais och IFK Göteborg drabbar samman.

– Det är absolut den största futsalmatc­hen på klubblagsn­ivå. Jag tror det kommer bli ett tryck som inte någon av spelarna har upplevt i futsal tidigare. Jag är förväntans­full, säger Nicklas Asp.

På grund av en del sjukdomar i Pixbo fick Martin Östholm mycket speltid – och tackade för det genom tre mål och fyra målgivande passningar.

– Jag fick spela i tre femmor, det var kul att få vara delaktig och hänga dit några, säger han.

Patrik Malmström, som låg bakom tre mål och en målgivande passning, inledde målskyttet och han och Martin Östholm hittade varandra tre gånger. Ingen slump. – Vi har spelat ihop mycket både i klubblag och landslag. Vi är bra på att hitta luckor hos varandra, säger Martin Östholm.

Gävle har endast tagit sex poäng under säsongen, medan Pixbo befäster positionen som ett topplag.

”IFK tog över ett av Nordens bästa futsal-lag. Vi tog över en nykomling”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden