Göteborgs-Posten

Källman: ”Vi kan inte gå neråt”

- EMMA LUKINS

HANDBOLL:

INFÖR HANDBOLLS-EM Sverige har inlett laddningen inför handbolls-EM med två raka segrar. Men både försvars- och anfallsspe­let måste höjas flera snäpp när landslaget nu tar sig an en fyrnations­turnering i Spanien. – Vi kan inte gå neråt, utan nu måste vi ta steg varje dag och varje träning. Annars ser det tufft ut, säger Jonas Källman.

Blågult byter den svenska kylan mot ett ljummet Baskien, när man nu ska försöka skruva upp EM-temperatur­en ett par grader. I Irun i nordvästra Spanien möter det svenska landslaget i helgen förutom värdnation­en även Polen och Brasilien i tre träningsma­tcher.

I den sista träningsma­tchen på svensk mark besegrades Tjeckien med 29–27 i ett tomt och kylslaget Malmö Isstadion, men veteranen Jonas Källman var missnöjd med det mesta – och framförall­t försvarssp­elet. – DET VAR FÖR dåligt helt enkelt. Det är inte så mycket att snacka om, så får det inte se ut. Jag är inte den som brukar skylla ifrån mig, men det var kallt i hallen och vi har jobbat hårt och det var lite segt. Men nu har vi kört två matcher och vet lite vad vi måste förbättra.

– Har vi 18 tekniska fel i anfall så har vi tio mål i röven på kontringar. Vi måste vara fokuserade i anfall också och veta vad vi ska göra. Vi kan inte slänga bort för många bollar. Gör de tio mål på oss i kontringar så hinner vi inte ställa upp oss i försvar. 34-ÅRIGE KÄLLMAN ÄR den mest rutinerade spelaren i det svenska laget. Mästerskap­et i Polen blir hans tionde på seniornivå. För 19-årige niometerss­pelaren Lukas Nilsson blir det det första.

– Man är ju inne i en EM-bubbla och räknar nästan ner varje dag tills det smäller. Man blir nog lite nervigare och nervigare för varje dag, säger Nilsson med ett skratt.

Ystadsspel­aren fick kliva av efter tjugo minuter mot Tjeckien efter att ha fått en fjärde lårkaka på samma lår. Han räknar dock med spel i helgen.

– Det är lite stelt och lite svårt att gå, men det är lugnt. Jag har cyklat och fått lite massage. Det ska gå bra.

Årets första landskamp slutade 1–1 (0–0) sedan Mikael Ishak kvitterat med 20 minuter kvar. Spelmässig­t en svag historia, men eftersnack­et handlade mindre om den undermålig­a insatsen, mer om skadan på Djurgården­s unge och OS-aktuelle mittfältar­e.

– Tyvärr ser det ut som en ganska allvarlig knäskada, men jag hoppas att jag har fel, säger Hamrén.

Ingen i det medicinska teamet ville uttala sig om skadan och Mrabti, 20, smusslades in i en bil tillsamman­s med Marcus Allbäck, landslaget­s spelaransv­arige. MRABTI GÖMDE SIG i baksätet när bilen lämnade arenan Armed Forces Stadium kort efter matchen.

– Vi får återkomma när vi vet mer. Det är möjligt att han tas till sjukhus så att vi kan ta bilder och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden