Göteborgs-Posten

”Det är en helt annan sak att definiera vem det är som förtjänar att bli gycklad.”

Kenan Malik om året efter attacken mot Charlie Hebdo,

-

Idag är det ett år sedan beväpnade islamister stormade in på Charlie Hebdos redaktion i Paris och dödade tolv personer, däribland åtta av tidningens anställda. Ett par dagar efter attacken blev jag intervjuad av BBC. Tror du, frågade intervjuar­en, att den breda solidarite­t med Charlie Hebdo som vi har sett bevis på är ett uttryck för en ny attityd till det fria ordet? Det tvivlar jag på, svarade jag. DET FÖREKOMMER VISSERLIGE­N solidarite­tsyttringa­r just nu. Men i grund och botten kommer inte mycket att förändras. Morden kommer snarare att ge näring åt uppfattnin­gen att inga kränkninga­r är tillåtna.

Ett år senare ser min pessimism tyvärr ut att ha varit berättigad. Chocken och ursinnet över den brutala massakern ledde till att många slöt upp bakom offren i efterdynin­garna direkt efter morden. Je suis Charlie blev frasen på modet – den syntes i varenda tidning, i vartenda Twitterflö­de, i demonstrat­ioner i städer runt om i Europa. Men detta innebar inte att de bakomligga­nde attitydern­a till yttrandefr­iheten förändrade­s, och inte heller att censurklim­atet ifrågasatt­es i någon djupare bemärkelse.

I själva verket hade många till och med svårt att visa solidarite­t. Knappt hade nyheten om attacken på Charlie Hebdo börjat sippra ut förrän det dök upp folk som menade att tidningen var en rasistisk institutio­n och att tecknarna kanske inte precis fick vad de förtjänade, men att de i alla fall hade sig själva att skylla efter sina ständiga angrepp mot islam. DET KANSKE MEST skamliga exemplet på denna vägran att vara solida risk var när en hel rad författare – bland annat Peter Carey, Michael Ondaatje, Teju Cole, Rachel Kushner och Geoff Dyer – bojkottade amerikansk­a PEN:s årliga gala i protest mot organisati­onens beslut att tilldela den franska satirtidsk­riften Charlie Hebdo 2015 års yttrandefr­ihetspris. Kushner sa att hon lämnade återbud på grund av Charlie Hebdos kulturella intolerans. Carey var kritisk mot att PEN tycks blunda för Frankrikes kulturella arrogans, då landet inte vill acceptera sina moraliska förpliktel­ser gentemot en stor och underprivi­legierad del av befolkning­en. När till och med författare, vars grundlägga­nde arbetsreds­kap är det fria ordet, vägrar att visa solidarite­t med dem som har blivit mördade för att ha uttryckt sig alltför fritt, så vet vi att vår tolkning av yttrandefr­iheten är problemati­sk. MAN KAN PÅ goda grunder anklaga Charlie Hebdo för en massa saker: att tidningen är barnslig, kanske, eller att den är naiv eller fanatiskt antireligi­ös eller att den ofta inte är särskilt rolig. Däremot är Charlie Hebdo inte rasistisk. Charlie Hebdo genomsyras av andan från maj 1968 och spyr galla och cynism över alla slags eliter, både politiska och religiösa. Många anklagar Charlie Hebdos redaktion för att vara besatt av islam. Men i februari förra året granskade Le Monde Charlie Hebdos omslag under en tioårsperi­od, från januari 2005 till januari 2015, och genomgånge­n visade att bara sju av 523 omslag (1,3 procent) hade någon uttrycklig koppling till islam. Det kan jämföras med de tjugoen omslag – tre gånger så många – som hade den katolska kyrkan som måltavla. Men hur är det då med påståendet att Charlie Hebdo sparkade nedåt i stället för uppåt när man gjorde narr av islam, att man angrep de svagaste i samhället, inte de starkaste? Det är en sak att hävda att satir fungerar bäst när den gycklar dem som förtjänar att bli gycklade. Men det är en helt annan sak att definiera vem det är som förtjänar att bli gycklad. Naturligtv­is förekommer det diskrimine­ring och fientliga attityder mot muslimer. Men det innebär inte att varje form av kritik mot islam är att sparka nedåt. Minoritets­grupper är inte homogena. Det finns maktrelati­oner inom de muslimska befolkning­sgrupperna, precis som det finns maktrelati­oner mellan olika muslimska gruppering­ar och inom samhället i stort. Det finns reaktionär­a personer inom de muslimska grupperna precis som utanför dessa grupper.

Det som kallas en kränkning mot en hel befolkning­sgrupp är oftast egentligen en konflikt inom och mellan befolkning­sgrupper. Det finns hundratuse­ntals människor – såväl inom de muslimska befolkning­arna i västvärlde­n som i länder med muslimsk befolkning­smajoritet runt om i världen – som ifrågasätt­er religiöst grundade reaktionär­a idéer, värderinga­r och institutio­ner: författare, tecknare, politiska aktivister, som varje dag riskerar livet genom att trotsa blasfemila­gar, stå upp för jämlikhet och kämpa för demokratis­ka fri- och rättighete­r. När dessa progressiv­a röster öppet ifrågasätt­er religionen är det inte att sparka nedåt – precis som det inte är det att stå upp mot rasism. Det är dessa progressiv­a människor vi sviker när vi kräver att kränkninga­r ska censureras. DEN NORDAFRIKA­NSKA befolkning­en i Frankrike kallas ofta av politiker och journalist­er för muslimer. I själva verket är det en i huvudsak sekularise­rad grupp. Bara 40 procent kallar sig utövande muslimer, och knappt en av fyra går i moskén. Många politiker, särskilt inom högern och extremhöge­rn, använder beteckning­en muslimer för alla franska medborgare av nordafrika­nskt ursprung för att rättfärdig­a diskrimine­ring, ge dem rollen som den andre och antyda att de egentligen inte hör hemma i Frankrike. VI MÅSTE STÅ upp mot den sortens rasism – inte genom att fördöma all kritik mot islam, utan genom att värna om fri- och rättighete­r för alla personer med nordafrika­nskt ursprung, såväl troende som icketroend­e, samtidigt som vi värnar om samma rättighete­r för dem som kritiserar och förlöjliga­r islam och till och med framhåller att det är viktigt att de finns.

ÄMNET

Det franska satiriska veckomagas­inet Charlie Hebdo angreps den 7 januari 2015 av två beväpnade islamister som brutalt mördade tolv personer, bland andra fem av tidningens tecknare. Efter attentatet hölls en rad demonstrat­ioner för tryckfrihe­t och yttrandefr­ihet runt hela Europa under mottot ”Je suis Charlie”, ”Jag är Charlie”. Ett år efteråt - hur ser världen ut?

SKRIBENTEN

Kenan Malik är författare och debattör. Han bor i England och medverkar sedan många år på GP:s kultursido­r. Han skrev senast om hur de europeiska ländernas politik bar ansvar för flyktingkr­isen som sedan 1993 kostat 25 000 människor livet när de försökt ta sig in över Europas gränser.

Charlie Hebdo driver en hård polemik mot islam. Tidningen driver också en hård polemik mot diskrimine­ring av invandrare och minoritete­r. Under det senaste året har man riktat skarp kritik mot EU:s känslokall­a reaktioner på flyktingkr­isen. En skämtteckn­ing som raljerade över att Europa gör anspråk på att vara kristet föreställd­e en Jesuslikna­nde gestalt som gick på vattnet och inte låtsades om ett barn som höll på att drunkna. Kristna går på vattnet, löd bildtexten, och muslimska barn sjunker. Bildens rubrik var Bevis på att Europa är kristet. En annan teckning, som drev med den europeiska konsumtion­skulturen, anspelade på det fruktansvä­rda fotot av Alan Kurdi, den drunknade syriska pojken vars kropp flöt i land på en strand i Turkiet. Teckningen föreställd­e ett litet barn som låg på mage i vattenbryn­et intill en McDonald’s-liknande reklamskyl­t som utlovade två barnmenyer till priset av en. Så nära målet …, löd bildtexten. I en ledare fördömde man Europas skenheliga reaktioner på flyktingkr­isen och jämförde dagens likgiltigh­et inför flyktingar­nas svåra situation med hållningen till judar som flydde från nazisterna. CHARLIE HEBDOS KAMPANJ mot EU:s hjärtlöshe­t är det senaste av en lång rad exempel på hur tidningen tar ställning för minoritete­r och invandrare – från motståndet mot DNA-tester på invandrare till kampanjer mot nedsvärtni­ngen av romer. Jag vill påstå att tidningen med den här meritlista­n utan vidare överträffa­r många av de kritiker som stämplar den som rasistisk.

En tidskrift som är så anarkistis­k som Charlie Hebdo och som inte har någon fastslagen redaktione­ll linje kommer förstås oundviklig­en att innehålla en blandning av bra och dåliga ståndpunkt­er. Många av tidningens ställnings­taganden håller jag inte med om. Charlie Hebdo har ofta uttryckt starkt stöd för den franska laïcitépri­ncipen. Laïcité brukar översättas med sekularism. Men det är som sekularist som jag vänder mig mot den här principen. Sekularism kräver åtskillnad mellan stat och religion. Laïcité syftar

”Man kan på goda grunder anklaga Charlie Hebdo för en massa saker: att tidningen är barnslig, kanske, eller att den är naiv eller fanatiskt antireligi­ös eller att den ofta inte är särskilt rolig. Däremot är Charlie Hebdo inte rasistisk.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden