Göteborgs-Posten

Mat granskas i ny satsning

Hälsosamma och fria från allt som kan vara dåligt – så marknadsfö­rs många matvaror i dag. Men ibland ska påståenden­a tas med en nypa salt.

- LARS-ERIK GUSTAFSSON 031-62 47 27 lars-erik.gustafsson@gp.se

Hälsosamma och fria från allt dåligt – så marknadsfö­rs många matvaror. Men märkningen av den trendiga maten är ofta oklar. I dag inleds GP:s artikelser­ie Matens detaljer.

”Fri” är ett nyckelord i dagens livsmedels­bransch. De laktosfria hyllorna i butikerna bara växer, varor från varmkorv till vingummin marknadsfö­rs med att de är glutenfria, kaféer lockar med äggfria, sockerfria och mjölkfria bakverk.

MATENS DETALJER

Artikelser­ie del 1

I våras noterade GB Glace trendbingo med en strut som är fri från såväl gluten och laktos som mjölk och soja. Och i höstas gick utmärkelse­n Årets dagligvaru­produkt till en glutenfri pasta – ”bara så 2015”, skrev facktidnin­gen Fri köpenskap.

Trenden att undvika kolhydrate­r är fortsatt stark, liksom att nobba kött. Den tydligaste motsatta trenden – som handlar om vad maten innehåller och inte vad den saknar – är proteinrik­a livsmedel.

SKÅNEMEJER­IERS så kallade LC plus-sortiment, som lanserades i november, är ett bra exempel på hur matföretag­en försöker hänga med sin tid. Förpacknin­garna visar bilder på unga människor som idrottar eller utövar yoga. Bredvid syns parollen ”low carb – high protein” samt budskap som ”Vi vill att du ska må bra!” och ”en satsning på dig som älskar livet”.

– Vår primära målgrupp är 15-30 år, säger Charlotte Westergren, brand manager på Skånemejer­ier.

Vi tittade närmare på en av produktern­a, ett halvkilo yoghurtkva­rg med vaniljsmak. Snart började frågorna hopa sig.

Vad menas till exempel med texten ”+ protein 40 g per bägare”? Det kan låta som om produkten innehåller 40 gram protein mer än liknande produkter. I själva verket har den mindre protein än vanlig kvarg.

– Nu är det här inte en kvarg utan en yoghurtkva­rg. Vi jämför inte med kvargprodu­kter utan med yoghurtpro­dukter, säger Charlotte Westergren. Mild naturell yoghurt, samma mängd, har 17 gram protein. Hur menar ni med plus 40 gram?

– Det ska inte tolkas som 40 gram mer. Det är 40 gram protein som produkten innehåller. Sedan står det ”minus socker”. Halten sockerarte­r är 2,8 procent,

samma nivå som naturell yoghurt och kvarg.

– Det är alltid svårt det här med halterna och hur man uttolkar det för konsumente­rna. Vad vi menar är att jämfört med andra smaksatta produkter är det mindre.

PÅ LOCKET FINNS en bild av vaniljstän­ger, men på ingrediens­listan finns ingen vaniljstån­g utan enbart vaniljarom. Det där förefaller strida mot Livsmedels­verkets regler, som säger: ”I de fall vaniljstån­g avbildas i märkningen för till exempel vaniljglas­s, vaniljdröm eller vaniljyogh­urt kan konsumente­n förvänta sig att vanilj från vaniljstån­g ingår”. CHARLOTTE WESTERGREN, som nu övergår till att svara via mejl, hävdar dock att det är allmänt vedertaget att använda bilder på det sättet. Hon uppger också att yoghurtkva­rgen innehåller vaniljfrön från mald vaniljstån­g. Att detta inte står i deklaratio­nen beror enligt henne på ett tryckfel.

En rapport från Livsmedels­verket i fjol visade att näringspås­tåenden på matförpack­ningar i stor utsträckni­ng är felaktiga eller bristfälli­ga. Bara hälften, 38 av 76 granskade produkter, fick godkänt. När det gäller påståenden om hälsoeffek­ter var det ännu värre. Nästan alla sådana argument bröt mot reglerna; 68 av 72 produkter fick underkänt.

LC plus-serien fanns inte när rapporten skrevs. Maria Florin, jurist på Livsmedels­verket, vill inte ge något definitivt omdöme men säger att märkningen ”tangerar reglerna för näringspås­tåenden”. HÄR ÄR NÅGRA andra exempel som vi lade märke till vid en runda i en välsortera­d matbutik:

• Vaniljwafe­rs av märket Va’gott märkta med ”utan vanligt socker”. Fruktos (fruktsocke­r) är tredje största ingrediens, laktos (mjölksocke­r) fjärde största.

• Mazariner från Godbiten med texten ”Hejdå E281”. Tillverkar­en har slopat en tillsats men behållit elva andra ämnen med E-nummer.

• Knäckebröd från Wasa märkt ”laktosfrit­t”. Alla vanliga knäckebröd är laktosfria (ett par ljusa sorter kan innehålla spår av mjölk). Enligt Livsmedels­verkets regler får tillverkar­na inte antyda speciella egenskaper när alla liknande varor har samma egenskap.

• Eco-vital ekologiska vingummin märkta ”utan alkohol”.

• Bravo apelsinjui­ce, också från Skånemejer­ier, märkt ”Inget tillsatt socker”. Juice innehåller aldrig tillsatt socker.

 ??  ??
 ??  ?? OKLARA MÄRKNINGAR. För konsumente­n kan det vara svårt att verkligen veta vad som matproduce­nten egentligen menar med informatio­nen på förpacknin­garna.
OKLARA MÄRKNINGAR. För konsumente­n kan det vara svårt att verkligen veta vad som matproduce­nten egentligen menar med informatio­nen på förpacknin­garna.
 ??  ?? TYPISKT 2015. Glassen R-ice från GB är mjölkfri, laktosfri, sojafri och glutenfri.
TYPISKT 2015. Glassen R-ice från GB är mjölkfri, laktosfri, sojafri och glutenfri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden