Göteborgs-Posten

Grön start efter julen

Mia Gahne tipsar om goda grönsaksrä­tter efter julens köttfrossa.

- mia.gahne@ttspektra.se MIA GAHNE

Nytt år, nya föresatser. En av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa, din ekonomi och miljön är att äta mera grönsaker och mindre kött. Här är inspiratio­n till en grön nystart på året.

TAJMINGEN ÄR JUST nu perfekt. Det känns som om det rinner skinkspad i dina vener. Du har ätit restköttbu­llar i dagar, frossat i revbensspj­äll och slickat i dig det sista av den hemgjorda leverpaste­jen.

Dessutom gapar det tomt i plånboken. Förutom alla de där kvittona du sparade ifall alla skulle hata dina julklappsg­åvor.

ALLTSÅ ÄR DET nu du gör dig själv och omvärlden en tjänst, och börjar om på ny grön kula. Ät mindre, men bättre och mer sällan kött, och frossa i stället i alla former av grönsaker du kan komma på. Kött är den absolut största miljöboven, och det skulle gynna oss alla något enormt om fler avstod någon gång ibland. Om hela jordens befolkning lät bli att äta kött en dag, sparas en mängd koldioxid som motsvarar över 2 000 varv runt jorden med en bil. Värt att tänka på, eller hur?

DÄRMED VILL JAG inte ha sagt att alla måste ta på sig vegankosty­men i detta nu. Jag menar bara att man inte behöver äta kött varje dag, utan se det som en utmaning att testa nya grönsaker och lära sig att variera dem. Använd det som inspiratio­n och inte något tråkigt tvångstänk. Då kommer du också att upptäcka att du har råd att köpa betydligt bättre kött när du väl är sugen.

Själv älskar jag både och. Jag tycker helt enkelt att det är kul och gott med grönsaker och ser gärna köttet som ett tillbehör i stället för tvärtom.

Gör ett försök, se hur det går. Gott nytt grönt 2016!

 ??  ??
 ?? Bilder:JANERIK HENRIKSSON ?? BILLIGT OCH NYTTIGT. Linssallad med rostade rotfrukter och feta. Mat som mättar och passar lika bra i matlådan nästa dag.
Bilder:JANERIK HENRIKSSON BILLIGT OCH NYTTIGT. Linssallad med rostade rotfrukter och feta. Mat som mättar och passar lika bra i matlådan nästa dag.
 ??  ?? KULINARISK FULLTRÄFF. Grönkål på pizza är den perfekta kombinatio­nen av syndigt och nyttigt med lite gorgonzola till.
KULINARISK FULLTRÄFF. Grönkål på pizza är den perfekta kombinatio­nen av syndigt och nyttigt med lite gorgonzola till.
 ??  ?? GOTT NYTT GRÖNT ÅR. Låt det här bli året när du satsar på mera grönt och mindre kött.
GOTT NYTT GRÖNT ÅR. Låt det här bli året när du satsar på mera grönt och mindre kött.
 ??  ?? SKALA. Och skär i bitar.
SKALA. Och skär i bitar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden