Göteborgs-Posten

Varning för livsfarlig­a isar

- A-K NILS GUSTAFSSON 031-62 40 00 anna-karin.gustafsson@gp.se

En man befaras i går ha drunknat under skridskoåk­ning på Borydssjön utanför Lilla Edet. Isarna är förrädiska just nu och få sjöar får godkänt av isexperten Charlie Malmgren.

I minusgrade­r och sol väljer många göteborgar­e att besöka någon av områdets sjöar. Men de lockande isarna är förrädiska, varnar isexperten Charlie Malmgren, som ger få av områdets sjöar godkänt.

Minus nio grader och soligt var det i går då Charlie Malmgren besökte ett antal sjöar i Göteborgso­mrådet. Malmgren började vid Delsjön, som han beskriver som ett av de farligaste vatten vi har.

– Det beror på att vattenverk­et höjer och sänker vattennivå­n där vid behov från Göta älv. Det finns även risk för undervatte­nsströmmar, så ska man ut på isen krävs det att den är väldigt väl godkänd, säger han.

Och vi är långtifrån där är än: cirka tio meter ut mätte vår isexpert endast tre-fyra centimeter. MALMGREN HAR ÄVEN besökt Härlanda tjärn.

– Det var säkert 30-40 personer ute, barn, hundar och barnvagnar – och ingen visste något om isläget och bara ett fåtal hade isdubbar, vilka är lika viktiga som flytväst, säger Malmgren.

– Att ”alla andra var ute” är en klassiker som inte räcker, man kan aldrig lita på andra.

Isen på Härlanda tjärn mätte 8-10 centimeter.

– Man brukar säga att en decimeter är en bra referens, och som Härlanda tjärn är nu är den en av de tryggaste, och den växer sannolikt till inatt (läs: natten till torsdag).

Även Surtesjön, och området vid Vättlestug­an, var välbesökt under onsdagen.

– Jag mötte långfärdss­kridskoåka­re som kunde visa mig vaken där tre gått genom. Ett hundratal långfärdsk­ridskoåkar­e var ute, men de har kunskap och utrustning, och åker i klungor. De kunde vid Surtesjön konstatera att det på vissa håll bara var två centimeter is. DET VÄRSTA skräckscen­ariot befarar han kommer på fredag, då prognosen lovar snö.

– Då kan man inte läsa av isen någonstans, och särskilt sjöar som Surte- och Delsjön blir farliga. Snön lägger sig som en matta, och kylan når inte ner. Du kan heller inte se hur isen ser ut.

Om läget inte ändras är Prästtjärn i Partille ett bra alternativ för besök förutom Mölnesjön och Härlanda tjärn. Men på egen risk, och var försiktig, varnar Malmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden