Göteborgs-Posten

Ett år efter attacken i Paris

Ett år har gått sedan två bröder stormade in på satirtidni­ngen Charlie Hebdos kontor i Paris och sköt ihjäl tolv personer. Det blev starten på tre dygns terror.

-

I dag är det ett år sedan attacken mot den franska satirtidni­ngen Charlie Hebdo. Utöver en växande hotbild för journalist­er så syns också förändring­ar i det vardagliga livet.

– Frankrike förlorade på sätt och vis sin oskuld, säger religions- och samhällsfo­rskaren Rita Hermon-Belot vid den ansedda Högskolan för studier i samhällsve­tenskap (Ehess).

Vid Rue Nicolas-Appert nummer 10, där Charlie Hebdos redaktion då låg, är persienner­na fördragna. Gatan ligger öde och inte ett spår syns av massakern som ägde rum den 7 januari i fjol. TIDNINGEN GÖRS PÅ hemlig ort, en plats som ryktas vara lika säkrad som USA:s mytomspunn­a guldreserv Fort Knox. Flera medarbetar­e lever under konstant polisbesky­dd.

Satirtidni­ngen, som vid tidpunkten för angreppet stod på ruinens brant, har under året som gått sett ett svindlande stöd i form av ökad försäljnin­g, hundratuse­ntals nya prenumeran­ter och inte minst den i sociala medier världsomsp­ännande hashtaggen för solidarite­t: Je suis Charlie (Jag är Charlie). Men många säger att tidningen ändå inte mår så bra.

Stjärnteck­naren Rénald Luzier, eller ”Luz”, som överlevde massakern beslutade sig tidigt för att aldrig mer göra karikatyre­r av profeten Muhammed. Under hösten lämnade han redaktione­n helt.

Krönikören Patrick Pelloux gav ett liknande besked. Ett flertal medarbetar­e talar om ett obehag, eller en intern osämja om hur tidningens två ägare bör förvalta och fördela de enorma intäkter som nu flödar in. Ingen verkar vara överens. JANUARITER­RORN HAR ÄVEN satt sina spår i det franska samhället. Terrorlaga­r har skärpts, tidningsre­daktioner och judiska skolor har fått polisbevak­ning och bombplan har skickats till Syrien. Samtidigt har det främlingsf­ientliga Nationella fronten lockat till sig rekordstor­t stöd, antalet franskfödd­a judar som flyttar till Israel har skjutit i höjden och antalet antimuslim­ska våldsdåd har ökat.

– Det är helt klart ett före och ett efter, säger det 34-åriga butiksbitr­ädet Tatiana, som jobbar i det judiska kvarteret Le Marais i centrala Paris. KVARTERET BLEV EN måltavla i sig efter det att en judisk matvarubut­ik angreps på den tredje attentatsd­agen.

ANISSA MOUHOUB, frilansfot­ograf och muslim i Paris

I och med den attacken steg det totala antalet dödsoffer till 17, plus tre döda gärningsmä­n.

– Det är ett annat Paris, och då menar jag inte bara att vi tappade flera månader i försäljnin­g och att man helt plötsligt såg poliser och militärer överallt, utan man är mer på sin vakt. Lite mer misstänksa­m, säger Tatiana, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Sedan jag var liten har jag alltid umgåtts över religionsg­ränserna, jag tycker inte om den splittring som verkar ske.

Samtidigt har en ny sorts värme infunnit sig i den franska huvudstade­n, resonerar Tatiana. Människor månar om varandra på ett nytt sätt, anser hon. DEN 31-ÅRIGA FRILANSFOT­OGRAFEN Anissa Mouhoub säger att det varit ett jobbigt år. Hon är muslim och har täckt sitt hår med färgglada sjalar sedan hon var 25 år gammal. Blickarna som följer henne på gatan har blivit både intensivar­e och fler sedan attentaten i januari säger hon.

– Jag är så oerhört trött för att jag måste hålla mig stark för att vara den kvinna som jag valt att vara. Varför ska jag behöva försvara mig? undrar hon.

– Min plats är här i Frankrike. Om det nu betyder att jag måste vara Rosa Parks (människorä­ttskämpe i USA) och stå upp för den jag är så tänker jag göra det. RITA HERMON-BELOT VID Ehess säger att även om de direkta efterverkn­ingarna av fjolårets attentat tidvis tett sig negativa, så finns det hopp om Frankrike och dess framtid. Inte minst för att Nationella Fronten, trots sitt stöd, slutligen inte lyckades kamma hem någon verklig politisk makt i regionvale­n i november. Och då hade ändå nya terrordåd drabbat Paris kort dessförinn­an.

– Många fransmän verkar ha insett att det här med att vara en demokratis­k republik faktiskt är ett val och att det är något vi måste skydda. Och de ser ut att vilja det, säger hon.

”Jag är så oerhört trött för att jag måste hålla mig stark för att vara den kvinna som jag valt att vara”

 ??  ?? TRE DYGN AV TERROR. Attacken mot Charlie Hebdo har satt djupa spår hos såväl den drabbade tidningsre­daktionen som i Frankrike i stort. I dag är det ett år sedan attacken.
TRE DYGN AV TERROR. Attacken mot Charlie Hebdo har satt djupa spår hos såväl den drabbade tidningsre­daktionen som i Frankrike i stort. I dag är det ett år sedan attacken.
 ?? Bild: TT-BILD ??
Bild: TT-BILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden