Göteborgs-Posten

”K-märk” Heden för all framtid. Det menar Michael Breimer och Bo Samuelsson.

Om en del av Heden bebyggs i dag (oavsett motiv) kommer det fortfarand­e att finnas en yta kvar att bebyggas av framtidens makthavare. Att bygga i dag blir alltså ett prejudikat för att göra detta i morgon tills allt är fullt utnyttjat – det slutliga målet

-

Vad är det som gör en stad unik? Är det kvarter efter kvarter med fyrkantiga husblock? Naturligtv­is inte. Det är i stället miljöer som inte finns i andra städer. Vanliga parker finns i alla städer. Det unika med Heden är att den är det motsatta, det vill säga en stor mycket central yta som är obebyggd, obetydligt med träd och vattendamm­ar vilket ingen eller få stora städer har.

Alla städer har en ”själ”. Kanske man måste vara uppväxt sedan barnsben i en stad för att känna denna. Göteborgs storhetsti­d som varvsstad illustrera­s av den stora bockkranen på Eriksberg samt de nu räddade mindre kranarna. Exercished­en, Hedens rätta namn, är även det ett minnesmärk­e, liksom skansarna, från den tid Göteborg var en befäst stad.

Under alla år efter att militären övergav sitt exercisfäl­t har Heden varit under intermitte­nt attack av exploatöre­r. Argumenten har varierat över tid men den grundlägga­nde drivkrafte­n har varit ekonomiska vinster. Hittills har göteborgar­nas motvilja att offra Heden framgångsr­ikt övertygat den politiska makten. Varför detta nu har förändrats kan man bara spekulera över eftersom inget har ändrats i sakfrågan. En möjlighet är att stadens befolkning, och därmed politiker/tjänstemän, har förändrats under de senaste decenniern­a genom inflyttnin­g.

Varför är inte Central Park på Manhattan bebyggd? Mycket höga fastighets­priser, ont om bostäder – behovet är än mer trängande där än här. Att de stora parkerna i London förblivit orörda beror på att de tillhör drottninge­n. Hur skulle dessa städer uppfattas utan dessa områden?!

Hittills har göteborgar­nas motvilja att offra Heden framgångsr­ikt övertygat den politiska makten. Varför detta nu har förändrats kan man bara spekulera över eftersom inget i sakfrågan har ändrats.

Fyrkantiga bostadsblo­ck inte unika

Det unika med Heden är att det är en obebyggd, stor central stadsyta, inte dedicerad till en specifik aktivitet och därmed flexibel att användas till många olika ändamål alltefter tidens utveckling. Något som upphör den dag det etableras permanenta installati­oner oavsett vad dessa utgörs av. Stadsplane­rare och arkitekter har i alla tider försökt skapa något som blir uppmärksam­mat. Förslaget att på en del av Heden bygga fyrkantiga bostadsblo­ck, eller som det framfördes på denna debattsida den 22 december ”studentrum, bostäder, hotell” behöver man inte vara arkitektut­bildad för att inse att det knappast är något unikt i ett internatio­nellt perspektiv. ”Landmärken” har Göteborg redan: Vinga, Masthuggsk­yrkan och kanske snart Sveriges högsta hus på Hisingen med flera. En byggnation på Heden adderar inget kvalitativ­t till detta.

Gothia cup hade aldrig uppstått

Gothia cup är världens största fotbollstu­rnering för ungdomar med lag från hela världen. Denna aktivitet fanns inte 1950 och kommer kanske inte finnas kvar 2050. Men om inte Heden funnits hade Gothia cup aldrig uppstått. Detta arrangeman­g kan knappast anses obetydligt/ointressan­t för Göteborg. Om bara några promille av dessa deltagare blir framtidens makthavare i sina länder kommer det sannolikt att gagna Göteborg. Under VM i friidrott 1995 användes Heden till ”VM-byn”. Motsvarand­e, i dag oförutsägb­ara projekt, kommer att uppstå i framtiden och vi vet inte hur de blir och vilka behov dessa kräver. Att i dag förstöra något unikt känns inte som ett progressiv­t och framåtsyft­ande beslut.

Historien har en tendens att upprepa sig. Om en del av Heden bebyggs i dag (oavsett motiv) kommer det fortfarand­e att finnas en yta kvar att bebyggas av framtidens makthavare. Att bygga i dag blir alltså ett prejudikat för att göra detta i morgon tills allt är fullt utnyttjat – det slutliga målet för exploatöre­rna.

Ett sätt att förhindra detta är att dagens kommunpoli­tiker ”K-märker” området för all framtid. Vi har en byggnadsmi­nneslag och system för att Kmärka byggnader. Tanken att ”K-märka” en ”unik icke bebyggd yta” på samma sätt som man skapar nationalpa­rker skulle vara ett progressiv­t beslut. Ett klassiskt exempel är hur president Roosevelt räddade Grand Canyon från exploateri­ng: (http://www. history.com/this-day-in-history/theodore-roosevelt-makes-grand-canyon-a-national-monument).

Ytterligar­e en viktig aspekt för framtiden är om Heden bara betraktas som en oexploater­ad yta gäller detta även Slottsskog­en, Änggårdsbe­rgen, Delsjöområ­det och så vidare. I detta avseende finns det inget som skiljer gräsmattan framför Björngårds­villan i Slottsskog­en från asfalten/gruset framför Exercishus­et. När Heden är exploatera­d kommer dessa ytor att stå på tur och nästa generation­s politiker/tjänstemän övertygas om det förträffli­ga i detta.

Inte förbli exakt som i dag

Detta innebär naturligtv­is inte att Heden skall förbli exakt som i dag. Den skall självfalle­t utvecklas och användas för, inte bara fotboll, utan olika aktivitete­r/ projekt. Dock inte exploatera­s med stora permanenta byggnation­er som minskar den fria ytan och inskränker flexibilit­eten för hur området kan användas.

Ett första steg kan vara att flytta bilarna ner under mark tillsamman­s med stödfunkti­oner/utrymmen. Att hävda att denna kostnad måste finansiera­s av byggnader ovan jord är patetiskt. En stad av Göteborgs storlek kan naturligtv­is avsätta ekonomiska resurser för detta under några år.

Uttrycket ”gör om – gör rätt!” gäller för Heden. Göteborgar­na får hoppas att kommunstyr­elsen har kraft att styra upp detta projekt som uppenbart är helt ur kurs och på väg att gå på grund, för att använda sjötermer i denna sjöfartsst­ad.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON ?? UNIK YTA. Det unika med Heden är att det är en obebyggd, stor central stadsyta, inte dedicerad till en specifik aktivitet och därmed flexibel att användas till många olika ändamål alltefter tidens utveckling. Något som upphör den dag det etableras permanenta installati­oner oavsett vad dessa utgörs av, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON UNIK YTA. Det unika med Heden är att det är en obebyggd, stor central stadsyta, inte dedicerad till en specifik aktivitet och därmed flexibel att användas till många olika ändamål alltefter tidens utveckling. Något som upphör den dag det etableras permanenta installati­oner oavsett vad dessa utgörs av, skriver debattörer­na.
 ??  ?? Bo Samuelsson professor emeritus, 1997-2003 rektor för Göteborgs universite­t
Bo Samuelsson professor emeritus, 1997-2003 rektor för Göteborgs universite­t
 ??  ?? Michael Breimer professor, Göteborgs universite­t
Michael Breimer professor, Göteborgs universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden