Göteborgs-Posten

Dags för hundtrim

Årets nyhet på My Dog är hundfrisör­tävlingen.

- MAJA LARSSON 031- 62 40 00 maja.larsson@gp.se

I dag börjar Nordens största hundarrang­emang på Svenska mässan. Mässan heter My dog och är öppen för både människor och hundar – och i år kommer flera av hundarna vara extra välfrisera­de. För första gången anordnas en groomingtä­vling i Göteborg.

– Utomlands är detta jättestort. I USA har det funnits tävlingar i säkert 20 år. Vi har arrangerat tävlingar i Malmö och nu är det Göteborgs tur, säger tävlingsle­daren Jette Feldt som själv är hundfrisör med salong i Malmö.

I morgon hålls ett antal seminarium om hundfriser­ing. Lördag och söndag är tävlingsda­gar. En av de 50 tävlande är Anneli Söderlund. När GP träffar henne några dagar före mässan står hon och trimmar Billie, en West highland white terrier (westie), samma ras som hon kommer tävla med i helgen. Den är strävhårig och ska inte klippas. I stället rycks pälsen för hand eller med kniv.

– Det tar lite tid. 2,5-3 timmar får man räkna med, säger Anneli Söderlund. HENNES KARRIÄR SOM hundfrisör började som en hobby. Nu jobbar hon heltid på salongen Tassarnas trim och spa i Kungsbacka och har tävlat i fem år. 2015 var hon i Milano och tävlade med svenska hundfrisör­landslaget, Groom team Sweden. Inom grooming tävlar man i tre klasser – nybörjare, öppen eller champion. Dessutom är det olika klasser för varje ras. Anneli Söderlund ställer upp i öppna klassen, men målet är förstås att bli champion.

– Då måste man ha vunnit öppna klassen. Som bäst har jag blivit tvåa, säger Anneli Söderlund.

Anneli har tre hundar med sig till tävlingarn­a – en egen och två lånade. Hundar måste gå oklippta i 8-10 veckor för att man ska kunna tävla med dem.

– Dessutom trimmar jag en utställnin­gshund till My dog. En utställnin­gshund kommer hit en gång i månaden i ett halvår för att trimmas, säger hon. TÄVLINGARN­A KOSTAR INGET extra för åskådarna, utan ingår i entrébilje­tten. Varje frisör kommer med sin hund, badar och fönar den och går sedan till sitt anvisade bord på tävlingspl­atsen.

När domarna har gjort en svårighets­bedömning på hunden börjar frisören helt enkelt klippa eller trimma, och efter 2-3 timmar är det dags för domarna att inspektera resultatet.

Juryn består av fyra meriterade hundfrisör­er från Japan, USA, Frankrike och Belgien. Kändast av alla är Omura Toshinori, världens främsta pudelfrisö­r. I morgon håller han en master class där han friserar en av sina egna pudlar. Det domarna tittar på i bedömninge­n är bland annat hur väl frisören använder redskapen, hur jämn klippninge­n är och hur väl frisören behandlar hunden. Den som blir best in show vinner 3 500 euro. Ettan i champion och öppen klass vinner 250 euro, tvåan 150 och trean 100. ENLIGT ARRANGÖREN JETTE Feldt mår hundarna inte dåligt av tävlingarn­a – tvärtom.

– Hundarna är vana vid att bli ompysslade. Om någon hund inte trivs kommer domaren säga att frisören måste bryta, säger hon.

Jette Feldt hoppas att tävlingarn­a kan leda till bättre status för hundfrisör­yrket.

– Min förhoppnin­g är att folk ska förstå att hundfrisör­er är duktiga. Många vet nog inte hur snygg hunden kan bli med hjälp av en bra hundfrisör, säger Jette Feldt. ANNELI SÖDERLUND HÅLLER med.

– En sådan här trimning kostar 900 kronor. Det är ingen hög timpeng, vi hundfrisör­er måste jobba långa dagar för att få allt att gå ihop, säger hon.

 ?? Bild: LISA THANNER ?? ÖVAR. Anneli Söderlund jobbar på en hundsalong i Kungsbacka och ska tävla i grooming på My Dog. Westien Billie får vänta till någon annan gång – hon är för välfrisera­d. En tävlingshu­nd ska ha gått oklippt i åtta veckor för att man ska kunna tävla med...
Bild: LISA THANNER ÖVAR. Anneli Söderlund jobbar på en hundsalong i Kungsbacka och ska tävla i grooming på My Dog. Westien Billie får vänta till någon annan gång – hon är för välfrisera­d. En tävlingshu­nd ska ha gått oklippt i åtta veckor för att man ska kunna tävla med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden