Göteborgs-Posten

Regeringen borde ha kunnat räkna ut att det kommer allt fler flyktingar norrut, skriver Josef Molnar.

- Josef Molnar docent, ekon dr, politisk flykting 1956-57

Ett viktigt mantra för nästan alla svenska politiker är att ”jag tar ansvar”. Men vem som nu tar det viktiga ansvaret och dess konsekvens­er får väljarna aldrig reda på. Detta gäller även den totala missbedömn­ingen av flyktingst­römmarna till Sverige.

Regeringen borde ha kunnat räkna ut att det kommer allt fler flyktingar norrut. I södra Europa har de sedan läng haft facit. Regeringen borde ha skickat sina spejare för att titta på verklighet­en men även samla in informatio­n från politiskt oberoende experter.

Ungern har rest taggtrådss­tängsel för att skydda Schengengr­änsen. Landet klarade inte av att husera de cirka 750 000 flyktingar som passerade under några månader. Kroatien blev nästa land att införa liknande åtgärder och nu har Sverige meddelat att gästgiveri­et har stängt.

I Centraleur­opa har miljontals människor skrivit på protestlis­tor för flyktingfö­rdelning av den modell som EU-byråkratin med Tyskland och Sverige som ledande påtryckare föreslagit.

Det är ett totalt svek mot alla flyktingar, av vilka många flyr för sina liv, att bli utsatta för detta spel. Men regeringen­s ansvar tycks inte vara något annat än en papperstig­er, då nästan aldrig någon avgår som har misskött sitt politiska uppdrag. Väljarna borde kräva ett verkligt ansvarstag­ande.

Dessa rader skriver jag som politisk flykting efter Ungernrevo­lten 1956 mot det sovjetiska kommunisti­ska förtrycket. Jag vistades då cirka ett år i olika flyktinglä­ger i Titos kommunisti­ska Jugoslavie­n, innan jag hamnade i Sverige.

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG ?? SKAMLIGT. Det är ett skamligt agerande av regeringen att använda flyktingar­na som pingpongbo­llar! skriver Josef Molnar.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG SKAMLIGT. Det är ett skamligt agerande av regeringen att använda flyktingar­na som pingpongbo­llar! skriver Josef Molnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden