Göteborgs-Posten

När jämlikhete­n blir ett problem

Om Sverige ska ha en möjlighet att integrera fler nyanlända krävs en helt ny typ av arbetsmark­nad.

- NAOMI ABRAMOWICZ

Låglönesek­tor. Ordet lämnar en bitter eftersmak i munnen hos många. Idén om att ha en arbetsmark­nad med stora inkomstski­llnader rimmar illa med den svenska idén om jämlikhet. Men det är en nödvändigh­et ifall fler människor ska ha en chans att komma in på arbetsmark­naden.

Enligt Finanspoli­tiska rådet krävs en låglönesek­tor med enkla kvalifikat­ionskrav om Sverige ska ha en chans att integrera de flyktingar som har tagits emot under de senaste åren. Annars kommer de att fastna i ett varaktigt socialt och ekonomiskt utanförska­p. Det vore en katastrof för såväl flyktingar­na som det svenska samhället.

Varken vänster- eller högerpolit­iker har velat erkänna att det finns uppenbara problem med att kombinera en generös flyktingin­vandring med en arbetsmark­nad som känneteckn­as av en sammanpres­sad lönestrukt­ur och EU:s lägsta andel låglönejob­b. Att medge att det finns en konflikt hade inneburit att politikern­a hade behövt presentera betydande reformer, något som varken Alliansen eller de rödgröna velat göra. Alliansen, särskilt den förre moderatled­aren Fredrik Reinfeldt, ville inte stöta sig med LO-kollektive­t, som definitivt inte vill ha några låglönejob­b. På vänsterfla­nken finns det många som föredrar att låta människor fastna i bidragsber­oende än att tillåta utveckling­en av en låglönesek­tor, i jämlikhete­ns namn.

PONERA ATT POLITIKERN­A äntligen vaknar. Ett stort problem kvarstår: Hur skapar man egentligen en låglönesek­tor i världens mest jämlika land? Det finns ett antal alternativ som Sverige skulle kunna välja, men inget av dem kommer att vara aptitligt. Ett av dem är den tyska modellen med så kallade ”minijobs”.

2003 genomförde den socialdemo­kratiska förbundska­nslern Gerhard Schröder en betydande arbetsmark­nadsreform som döptes till Agenda 2010. Då infördes bland annat lågkvalifi­cerade jobb med begränsad anställnin­gstrygghet och en maxlön på ungefär 450 euro i månaden. Den anställde behöver inte heller betala inkomstska­tt.

DET FINNS SJÄLVKLARA nackdelar med systemet. Den främsta är: Hur ska man kunna försörja sig på en så pass låg lön?

En möjlighet för Sverige skulle kunna vara att införa minijobs utan att den anställde förlorar något av sitt försörjnin­gsstöd. Då skulle incitament­et att börja arbeta inte hämmas av att man förlorar något av försörjnin­gsstödet. I stället kan det fasas ut ifall den anställde får ett jobb med tillräckli­gt hög lön.

Skulle minijobs fungera i en svensk kontext? Hur står den tyska modellen sig jämfört med andra alternativ?

Det bästa vore om regeringen följde Finanspoli­tiska rådets rekommenda­tion och tillsatte en kriskommis­sion för att utreda hur integratio­nen ska förbättras samt hur en låglönesek­tor skulle kunna skapas. Sverige har inte råd att tillåta fler människor att hamna i permanent utanförska­p.

 ?? Bild: CHRISTOF STACHE ?? IDÉRIK. Sverige kanske kan lära sig något av Tysklands tidigare förbundska­nsler Gerhard Schröder.
Bild: CHRISTOF STACHE IDÉRIK. Sverige kanske kan lära sig något av Tysklands tidigare förbundska­nsler Gerhard Schröder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden