Göteborgs-Posten

Mellanöste­rns tickande bomb

- ADAM CWEJMAN Medarbetar­e på ledarredak­tionen • adam.cwejman@gp.se

ÅRET KUNDE KNAPPAST ha börjat sämre. Den andra januari avrättades 47 personer i Saudiarabi­en, däribland den shiamuslim­ske shejken Nimr AlNimr. Reaktioner­na från shiadomine­rade Iran dröjde inte. Efter knappt en vecka har alla diplomatis­ka förbindels­er brutits.

Att Saudiarabi­en konfronter­ar Iran handlar till stor del om att den nye kungen, Kung Salman, bror till Kung Abdullah som avled förra året, har en helt annan stil än sin försiktiga­re föregångar­e. Salman har dragit in Saudiarabi­en i det jemenitisk­a kriget, där även Iran är inblandat, och avrättning­en av Al-Nimr skickar en signal om att man är kompromiss­lös i sin hantering av den shiamuslim­ska opposition­en.

ENLIGT SAUDIKÄNNA­REN TOBY C. Jones var avrättning­en av Al-Nimr ett sätt för Kung Salman att ena landets sunnimusli­mer mot en gemensam fiende. Ett bekvämt knep i kristider. Att man på kuppen eskalerade en konflikt med regionens andra stormakt får betraktas som en biverkning och ett bevis på kung Salmans dåliga omdöme.

Det var inte särskilt förvånande att länderna rök ihop till slut. Båda är totalitära teokratier. Värre skurkstate­r går knappt att finna i vår samtid. Saudiarabi­en är stor bidragsgiv­are till talibanern­a i Afghanista­n, Lashkar-e-Taiba i Pakistan, Al-Nusrafront­en i Syrien och till Al-Qaida.

Under det irakisk-iranska kriget (1980-1988), som krävde mer än en miljon dödsoffer, stödde Saudiarabi­en Irak, vilket iranierna inte glömmer i första taget. Iran har under en lång tid understött shiitiska Hizbollah i Libanon och andra shiamilise­r i Syrien som deltar i det pågående kriget. De två länderna har alltså krigat länge med varandra genom ombud.

BÅDE IRAN OCH Saudiarabi­en gör allt de kan för att destabilis­era sina grannlände­r i förhoppnin­gen om att de skyddar sunni- respektive shiamuslim­er. De är regionens förbannels­e men också dess enda hopp om stabilitet. För om fred ska kunna mäklas i Syrien och Jemen krävs att Iran och Saudiarabi­en sätter sig vid förhandlin­gsbordet.

Läget blev precis värre i en region som länge har präglats av krig och konflikt. De fyra största konflikter­na i världen just nu äger rum i muslimska länder som Afghanista­n, Syrien, Irak och Nigeria. Vad som förvärrar konflikter­na är att även om de uttrycks politiskt och militärt är de religiösa förtecknen dominerand­e, och så länge religion är i centrum av mellanöste­rns politiska liv är möjlighete­n till fredlig samexisten­s mycket fjärran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden