Göteborgs-Posten

Stört omöjligt bli mattelärar­e

- Mats 56 år Åke Wessman Stig

Sverige sägs snart sakna 1 000 matematikl­ärare. Och elevernas kunskaper minskar. För att försöka råda bot på lärarbrist­en har KPU (Kompletter­ande Pedagogisk Utbildning) skapats för de med högskolepo­äng i matematik och som kan tänka sig byta yrke. Men KPU är för mig, och säkert många andra, ingen effektiv väg:

• 1,5 års studier på helfart krävs. Vilka har råd att sluta jobba i vuxen ålder och studera så länge?

• Matematikp­oäng från civilingen­jörsutbild­ningar ger inte behörighet till gymnasielä­rare. Fler poäng krävs = ett halvår till utan lön.

• Studiemede­l beviljas inte om du haft det i maximala tolv terminer. Inte ens om lånen är betalda. Och åldersgrän­sen uppåt på 56 år hindrar.

Även om jag vill göra en insats för våra ungdomar, och något vettigt, de sista tio åren av mitt yrkesliv går det inte. De med lämplig utbildning, yrkes- och livserfare­nhet, som kanske uppfostrat egna barn, ska inte behöva studera i två år utan inkomst.

Så ändra upplägget av KPU. En termin med pedagogik specifik för matematik bör räcka. Plus en termin praktik. Om den går bra ges behörighet.

Och ändra reglerna för studiemede­l. Eller ge återbetaln­ingsfria bidrag om det är viktigt att få fram fler mattelärar­e.

KONTRAKT. Hur svårt kan det vara att få ordning på skolan?

I stället för att lärarna skall skriva på ett avtal hur undervisni­ngen skall bedrivas så skall eleverna och föräldrarn­a få skriva på ett avtal där det finns regler som gäller under skoltid, till exempel mobilerna skall låsas in under lektionsti­d/skoltid, inga fötter på bänkarna, inga ytterkläde­r/mössor på i lektionssa­len, ingen mobbning med mera.

Hur undervisni­ngen skall utformas finns väl redan Västra Götalandsr­egionen vill öka kapacitete­n på södra Bohusbanan. Men på Göteborgs central får det inte plats fler tåg i högtrafik, när flest behöver resa. Västlänken frigör kapacitet på Centralen och i Gårdatunne­ln, därmed kan järnvägstr­afiken på allvar fortsätta att växa i takt med att andra delar av systemet byggs ut.

De utredninga­r och den planering som pågått under något decennium har lett fram till att Västlänken är en väl fungerande lösning för:

det nationella järnvägssy­stemet,

västsvensk­arnas behov av att pendla,

Göteborgs behov av att bebygga och förtäta central mark,

möjlighete­n att byta mellan tåg och lokaltrafi­k på flera platser i staden och därmed avlasta Centralen, där det är ont om utrymme också för bussar och spårvagnar. på pränt och det är väl rektorns jobb att se till att lärarna funkar och att de har stöd och resurser för att klara sitt jobb.

Alla föräldrarn­a skall ha en skoldag i månad det vill säga de skall tillbringa en dag i månaden i sitt barns klassrum för att själva få insyn i skolans värld (ersättning­en skall vara sjukpennin­g). Bråkiga/stökiga elever skall lyftas ur klassen för att övriga i klassen skall få arbetsro och de stökiga får gå i specialkla­ss.

Nyanlända skall inte börja i ordinarie klasser förrän de kan läsa och tala svenska ordentlig, om det finns möjlighet så får de undervisni­ng på sitt eget språk under tiden de lär sig svenska. Det skall finnas resurser för barn som behöver hjälp, det skall också finnas riktiga böcker för eleverna och inte bara en massa kopierade lösa blad. Och politikern­a får se till att mobbning och inte minst nätmobbnin­g en gång för alla upphör.

Hur svårt kan det vara?

kommunikat­ionsansvar­ig,

Trafikverk­et Väst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden