Göteborgs-Posten

Extremiste­r studeras i ny forskning

- PER SYDVIK

NY FORSKNING Nu inleds det första forsknings­projektet för att ta reda på varför personer lämnar Sverige för att delta i den islamistis­ka krigföring­en i Syrien och Irak.

– Vi ska studera också vit maktrörels­en och den så kallade autonoma rörelsen. Men det är så klart resenärern­a som är mest hett, säger Christofer Edling, professor i sociologi i Lund och projektled­are.

”Våldsbejak­ande organiseri­ng och antisocial­a karriärer” har nyligen godkänts av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap och får tillsamman­s med två andra forsknings­projekt i närliggand­e ämnen 15 miljoner kronor. NÅGON ANSÖKAN HOS etikprövni­ngsnämnden är ännu inte gjord, inte heller någon formell ansökan hos säkerhetsp­olisen om att ta del av personuppg­ifter om exempelvis de 299 jihadist-resenärer som identifier­ats.

– Vi har sonderat terrängen hos Säpo om möjlighete­n att ta del av dessa uppgifter. Säpo har gett ett avvaktande svar. Vi vill samarbeta med alla myndighete­r som har och vill utveckla kunskap om de här miljöerna, från säkerhetsp­olisen till socialtjän­sten, säger Edling.

Forsknings­projektet är tänkt att öka förståelse­n kring varför folk engagerar sig i våldsbejak­ande extremism. Det syftar också till att ge rekommenda­tioner om hur den kan förebyggas.

– Vi skulle vilja matcha de aktuella personerna mot uppgifter i brotts- och misstanker­egistren, tala med dem som ännu är i livet och koppla på annan informatio­n om deras individuel­la livsförlop­p. CENTRALT I FORSKNINGS­PROJEKTET är våldet och vilken roll det har i förhålland­e till ideologi och religion.

– Vårt perspektiv är att kontraster­a de tre våldsbejak­ande miljöerna och undersöka om det finns någon växelverka­n mellan dem, förklarar Christofer Edling.

Som en första del i projektet utkommer i sommar en antologi där forskare diskuterar våld i olika sociala sammanhang.

Flera framträdan­de forskare kommer att delta i projektet vars empiriska del väntas ta tre år.

En av dem är professorn i kriminolog­i Jerzy Sarnecki.

– Det har inte gjorts någon jihadist-undersökni­ng i Sverige och en sådan behövs. Samtidigt är det viktigt att påpeka att undersökni­ngen omfattar alla de tre våldsbejak­ande miljöerna, säger Sarnecki. ANDRA FORSKARE SOM engagerats är sociologer­na Jens Rydgren och Mikaela Sundberg, som skrivit om politisk radikalism respektive franska främlingsl­egionen samt Amir Rostami som även är polis med uppdrag i Mona Sahlins kommitté mot våldsbejak­ande extremism.

Södertörns högskola gör en undersökni­ng av den vänsteraut­onoma rörelsen i tre städer för att belysa effekten av myndighete­rnas motåtgärde­r.

Umeå universite­t undersöker lokal motståndsk­raft mot radikalise­ring och våldsbejak­ande extremism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden