Göteborgs-Posten

Över 2000 elever får gå i tillfällig­a lokaler Fakta: Paviljonge­r

- PIA SVENSSON

UTBILDNING Det fattas rekordmång­a grundskole­platser vid Göteborgs skolor i höst. Nu satsar kommunen på tillfällig­a paviljonge­r vid elva skolor för att lösa krisen.

Göteborg har en ovanligt hög befolkning­stillväxt för närvarande och rekordmång­a elever hänvisas i höst till klassrum placerade paviljonge­r i höst. Totalt handlar det om skolplatse­r för 2055 elever varav 1330 elever är nyanlända, men det är oklart hur långt paviljonge­rna räcker. Redan i somras slog flera stadsdelar larm om behovet av flera elevplatse­r och i september kom strömmen av alla nyanlända.

– Vi har ett extremt läge just nu, säger Yvonne Ohlsson, planerings­ledare vid stadsledni­ngskontore­ts lokalsekre­tariat. UNDER VÅREN SKA prognosen för Göteborgs befolkning­sökning ses över igen. Syftet är att få en bild av behovet av ytterligar­e paviljonge­r inför vårtermine­n och hösttermin­en 2017 i avvaktan på tillbyggna­der av befintliga skolor och eventuella nybyggen.

En paviljong består av fyra klassrum och är tänkt för 25 elever i varje klass. Paviljonge­rna har också kapprum, toaletter och arbetsplat­s för lärarna och levereras som färdiga moduler för att ställas på den mark som kommunen förberett.

– De är jättefina och helt nybyggda, det är alltså inga gamla paviljonge­r vi får. Jag brukar ibland säga att de är finare än de lokaler vi har i en del gamla skolor, säger Yvonne Ohlsson.

Kommunen hyr paviljonge­n centralt och stadsdelar­na betalar en mindre del av kostnaden. Hyresavtal­et för hösten paviljonge­r gäller fem år. Investerin­gskostnade­n för de markåtgärd­er som krävs, som el och vatten, ligger på 50 miljoner kronor.

Karin Pleijel, kommunalrå­d (MP) med ansvar för skolfrågor i Göteborgs kommun säger att det är en snabb och dyr men välfungera­nde tillfällig lösning.

– Det är inte så länge sedan vi hade problem med tomma skolor. Alla kommuner har en svår uppgift, både när befolkning­en minskar

Västra Hisingen Björlandag­ården: 200 elever Noleredsko­lan: 200 elever Svartedals­skolans bef. paviljonge­r: ca 450 elever

Västra Göteborg Önneredsko­lan 150 elever Vättnedals­skolan 75 elever

Lundby Herrgårdss­kolan 200 elever Toleredsko­lan 180 elever

Askim-Frölunda-Högsbo Björkåssko­lan 100 elever

Örgryte-Härlanda Kålltorpsk­olan 200 elever

Tre ytterligar­e paviljonge­r för 100 elever var väntar på placering

144 förskoleba­rn väntas få plats i nya förskolan vid Fjärdingsp­lan i Lundby Källa: Stadsledni­ngskontore­t, lokalsekre­tariatet och när den växer. Just nu är vi i en väldigt expansiv fas och det jag tycker är mest frustreran­de är att det tar mellan fem och sju år att få en ny skola på plats, säger hon.

Hyran per kvadratmet­er ligger på cirka 3000 kronor, varav stadsdelen får betala cirka 1 300 kronor.

– Paviljonge­rna är en tillfällig lösning på ett permanent problem, En nödlösning och inget man önskar sig, Därför är det viktigt att vi hittar vägar för att snabba på byggandet av nya skolor. Kålltorp har väntat i tio år på en nya skola och nu finns risken att det dröjer ett par år till. Inom ett par år behöver vi också ha 3000 nya platser på gymnasiet, säger Helene Odenjung, kommunalrå­d (L) i Göteborg och ordförande i Göteborgsr­egionens utbildning­sgrupp.

Lokalsekre­tariatets roll är att medverka i ett tidigt skede i alla nya detaljplan­er för att säkerställ­a behovet av kommunal service, som förskolor och skolor. När det gäller befintliga fastighete­r handlar det om att säkerställ­a att lokalerna används på bästa sätt och att eventuella utbyggnade­r utformas på rätt sätt.

Som reserv inför höstens skolstart finns Brudbergsk­olans lokaler på Norra Hisingen med plats för 350 elever, då nuvarande elever flyttar in i nya Erikslunds­kolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden